Connect with us

technokrata

Óriási adatbázis: egymillió letölthető dal

Kütyük

Óriási adatbázis: egymillió letölthető dal

Az Apple iTunes zeneboltjában már egymillió dal kínálja magát megvételre és letöltésre – ezt a számot a napokban érte el Steve Jobs cége.

Július végéig az Apple iTunes zeneboltja kicsit több mint egy év alatt 100 millió digitális dalt értékesített, amit Steve Jobs cége bőkezűen honorált. A százmilliomodik dalt letöltő jutalma egy 17 colos Powerbook számítógép, egy 40 GB-os iPod hordozható digitális zenelejátszó és 10 ezer dal ingyenes letöltésének lehetősége volt

Nemrég hasonló rekord született a zeneáruházban: az Apple bejelentette, hogy már egymilliónál is több zeneszámot lehet megvásárolni a vállalattól. Igaz, ez az adatbázis teljesen egyelőre csak az amerikai internetezők számára érhető el, az európai felhasználók részére valamivel kevesebb dal tölthető le. Ebben egyébként nem az Apple az első: riválisa, a Loudeye már júniusban elérte ezt a számot, amikor megszerezte az OD2 kínálatát.

Európában amúgy csak június közepe óta érhető el a szolgáltatás. Az iTunes zenebolt az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban nyitotta meg virtuális kapuit a zenerajongók előtt (akkor közel 700 ezer letölthető zeneszámmal). Ezekben az országokban is rögtön tarolt a vállalat: az első pár nap tapasztalataiból leszűrhető, hogy a brit piac adta az eladások több mint felét (450 ezret). A BPI, azaz a brit hanglemezkiadó ipar szövetsége szerint az Apple riválisai 2004. első öt hónapjában ˝alig˝ 500 ezer zeneszámot értékesítettek az Interneten át, amihez képest az amerikai cég eredménye (egy hét alatt 800 ezer eladott dal) mindenképpen szédítő tempójúnak hat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom