Connect with us

technokrata

File-cserélő hálózaton terjesztik a Windows javítócsomagot

Kütyük

File-cserélő hálózaton terjesztik a Windows javítócsomagot

A Windows XP-hez készült SP2 egyértelműen uralja az elmúlt pár nap IT-híreit, s nemrég egy újabb jelenséggel hívta fel magára a figyelmet: a sokat szidott peer to peer file-cserélő hálózaton is terjed, valamelyest megkímélve a Microsoft szervereit a felhasználói rohamoktól.

A file-csere mellett állást foglalók szerint a Windows javítócsomag terjedése az egyik legjobb példa arra, miért is van szükség peer to peer hálózatokra, s mi azoknak az előnye még az olyan óriásvállalatok számára is, mint a Microsoft. Redmond ugyanis csak szakaszosan tette, teszi elérhetővé legnépszerűbb operációs rendszerének, a Windows XP-nek legfrissebb javítását, a második javítócsomagot. Először azok részesülhettek előnyeiből, akik ennek már egy korábbi, bétaváltozatát feltelepítették, majd csak utána a többi felhasználó. Ebben minden bizonnyal az egyenletesebb szerverterhelés-elosztás is szerepet játszik, több százmillió internetezőt ugyanis még a Microsoft szerverei sem lennének képesek kielégítően kiszolgálni, ha velük közel egyszerre kellene együttműködniük.

Sokan azonban nem akarnak napokat várni a nagyobb védettségre, ezért talán nem is meglepő, hogy a javítócsomag második változata már felkerült a többnyire illegális file-cserékről ismert peer to peer hálózatokra. Konkrétan a BitTorrent rendszer révén lehet elérni az SP2-t; igaz, ehhez a Microsoft nem járult hozzá (habár a service pack ingyenesen beszerezhető, attól ez a fajta terjesztés még licencfeltételekbe ütközhet). Ráadásul a csomag ebben a formában közel negyed gigabyte-nyi, aminek a letöltési idejét egy modemes felhasználó számára megtapasztalni semmi esetre sem szívderítő esemény.

Redmond mindezek miatt nem javasolja senkinek sem a BitTorrenten terjedő SP2 letöltését – no nem azért, mintha azzal valami probléma lenne, sőt. Ami azonban felkerült a peer to peer hálózatra, az kifejezetten a rendszergazdák számára kifejlesztett csomag, akiknek sok számítógépet kell karban tartaniuk. A szoftverfejlesztő közlése szerint az otthoni felhasználóknak rendelkezésére (fog) áll(ni) egy kompaktabb méretekkel bíró verzió is. Hivatalosan csak annyit kívántak közölni a Microsoftnál a történtekkel kapcsolatban, hogy továbbra is a Windows automatikus frissítő rendszerét ajánlják minden internetező számára, az SP2 beszerzése céljából.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom