Connect with us

technokrata

Több mint 100 millió 3G előfizető – de mi is az a 3G?

Kütyük

Több mint 100 millió 3G előfizető – de mi is az a 3G?

A CDMA Development Group (CDG) bejelentette, hogy a CDMA2000 kompatibilis készülékeket használó 3G mobiltelefonos előfizetők száma június végére már jelentősen meghaladta a 100 milliót.

Perry LaForge, a szervezet vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg világszerte megközelítőleg 112 millióan használnak CDMA2000 mobil készülékeket.

Miközben a fejlett országok operátorai között komoly harc folyik a 3G szolgáltatások bevezetése kapcsán, sokan mind a mai napig azon vitatkoznak, hogy tulajdonképpen mi is az a 3G, vagyis harmadik generációs mobiltelefónia. Európában a szolgáltatók többsége manapság még a 2,5G-nél (GPRS), illetve a 2,75G-nél (EDGE) tart, de a közeljövőben számos operátor beindítja majd 3G (W-CDMA) szolgáltatásait is.

Ezek a cégek egyébként úgy vélik, hogy a CDMA2000 és a W-CDMA technológiák nem ekvivalensek egymással. Sokak szerint a CDMA2000 nem tekinthető 3G-nek, vagyis igazából csak a nagy sávszélességű CDMA2000 EV-DO, illetve a CDMA2000 EV-DV van egy szinten a W-CDMA-val. Itt jegyzendő meg, hogy míg a CDMA2000 előfizetők tábora immár több mint 100 milliósra tehető, a GSM világból eredeztethető W-CDMA előfizetők száma ennél jelentősen alacsonyabb.

Érdekesség, hogy Csehországban az Eurotel nevezetű szolgáltató e héten indította be 450 MHz-es frekvenciájú CDMA2000 EV-DO rendszerét, mely a Nortel Networks infrastruktúrájára épül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle