Connect with us

technokrata

Minden harmadik CD illegálisan másolt

Kütyük

Minden harmadik CD illegálisan másolt

Több mint egymilliárd illegálisan lemásolt CD-t adtak el tavaly a kalózok, 4,5 milliárd dolláros kárt okozva a zeneiparnak.

Minden három lemezből, amit a tavalyi évben megvásároltak, egy kalózpéldány volt, jelentette be a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI). Ezzel körülbelül 4,5 milliárd dollártól fosztották meg a kiadókat, s a teljes zenepiac (32 milliárd dollár) körülbelül 15 százalékát ˝szerezték meg˝, becsülte fel az arányokat az IFPI.

A feketeipar bázisa egyébként Kelet-Európában, Latin-Amerikában és Délnyugat-Ázsiában van; itt találhatók ugyanis azok a gyárak, ahol az illegális (és az eredetitől gyakran hétköznapi felhasználó számára egyáltalán nem megkülönböztethető) másolatok készülnek. Az e szempontból elsőknek számító országok a szervezet szerint a következők: Brazília, Kína, Mexikó, Pakisztán (ez az ország szorította ki Lengyelországot a feketelistáról), Paraguay, Spanyolország, Oroszország, Tajvan, Thaiföld, Ukrajna.

Éves szinten négy százalékkal emelkedett 2003-ban a zenei anyagokkal való kalózkodás, ami mindenképpen mérséklődő arány, ha a 2002-es időszak 14 százalékos ugrásához viszonyítjuk. Az IFPI örömmel nyugtázta a fejleményeket, de további hatósági és törvényszabályozási intézkedéseket sürget.

˝A zeneipar számos nagy piacának tekintett országában meglehetősen szerény a lakosság szélessávú Internet-hozzáféréssel ellátott rétege – mint például Brazíliában, Mexikóban és Oroszországban -, ezért a fizikai lemezekkel való kalózkodás még mindig nagyobb problémát jelent, mint az internetes file-csere.˝ – mondta az IFPI vezetője, Jay Berman. Érzékeltetendő a problémát, elárulta, hogy Brazíliában, a tavalyi év során a legális piac a negyedével csökkent, míg a kalózmásolatok értéke összességében 9 százalékkal emelkedett.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák