Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden harmadik CD illegálisan másolt

Kütyük

Minden harmadik CD illegálisan másolt

Több mint egymilliárd illegálisan lemásolt CD-t adtak el tavaly a kalózok, 4,5 milliárd dolláros kárt okozva a zeneiparnak.

Minden három lemezből, amit a tavalyi évben megvásároltak, egy kalózpéldány volt, jelentette be a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI). Ezzel körülbelül 4,5 milliárd dollártól fosztották meg a kiadókat, s a teljes zenepiac (32 milliárd dollár) körülbelül 15 százalékát ˝szerezték meg˝, becsülte fel az arányokat az IFPI.

A feketeipar bázisa egyébként Kelet-Európában, Latin-Amerikában és Délnyugat-Ázsiában van; itt találhatók ugyanis azok a gyárak, ahol az illegális (és az eredetitől gyakran hétköznapi felhasználó számára egyáltalán nem megkülönböztethető) másolatok készülnek. Az e szempontból elsőknek számító országok a szervezet szerint a következők: Brazília, Kína, Mexikó, Pakisztán (ez az ország szorította ki Lengyelországot a feketelistáról), Paraguay, Spanyolország, Oroszország, Tajvan, Thaiföld, Ukrajna.

Éves szinten négy százalékkal emelkedett 2003-ban a zenei anyagokkal való kalózkodás, ami mindenképpen mérséklődő arány, ha a 2002-es időszak 14 százalékos ugrásához viszonyítjuk. Az IFPI örömmel nyugtázta a fejleményeket, de további hatósági és törvényszabályozási intézkedéseket sürget.

˝A zeneipar számos nagy piacának tekintett országában meglehetősen szerény a lakosság szélessávú Internet-hozzáféréssel ellátott rétege – mint például Brazíliában, Mexikóban és Oroszországban -, ezért a fizikai lemezekkel való kalózkodás még mindig nagyobb problémát jelent, mint az internetes file-csere.˝ – mondta az IFPI vezetője, Jay Berman. Érzékeltetendő a problémát, elárulta, hogy Brazíliában, a tavalyi év során a legális piac a negyedével csökkent, míg a kalózmásolatok értéke összességében 9 százalékkal emelkedett.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés