Connect with us

technokrata

Megújult az ingyenes telefonálást lehetővé tevő Skype

Kütyük

Megújult az ingyenes telefonálást lehetővé tevő Skype

Az Interneten át ingyen cseveghetünk ismerőseinkkel, barátainkkal a Skype révén – a szoftver nemrég megújult.

A Skype-ot a luxemburgi központtal rendelkező Kazaa fejlesztői hozták létre. A Sharman Networks szerzői jogvédők által sokat szidott peer to peer hálózati megoldása pár hónapja ugyanis egy VoIP programban is nagy szerepet kapott: internetes beszélgetéseket képes lebonyolítani, teljesen ingyen. Minden, amire szükségünk van, az a szoftver, egy fülhallgató és egy mikrofon, s máris igen jó minőségben lehet csevegni egy másik PC-tulajdonossal.

Niklas Zennstrom, a Skype igazgatója körülbelül egy hónapja jelentette be, hogy a szoftver képes vezetékes (és mobiltelefonos) hálózatokkal is felvenni a kapcsolatot, azaz olyan embertársainkkal is kapcsolatot teremthetünk a modern technika révén, akik nem rendelkeznek számítógéppel (vagy Internet-előfizetéssel). Mindez a legújabb, spyware- és adware-mentes Skype változattal ki is próbálható, ami akár a Terminal Download adatbázisából is letölthető. A Skype egyébként nemrég több nagy távközlési vállalattal (Colt Telecom Group, iBasis, Level 3 Communications, Teleglobe) is megállapodott, így tovább bővült azoknak a köre, akiket el lehet Interneten keresztül érni, rendelkezzenek akár csak hagyományos telefonnal is.

A szoftver egyébként azonnali üzenőkliensként is használható, de legfontosabb szolgáltatása természetesen az internetes hangátvitel. A program internetes és Internetről kiinduló hívások (SkypeOut) kezelésére képes, ám vezetékes vagy mobiltelefonos hálózatból egyelőre még nem lehet Skype-felhasználót elérni. Mindez azonban biztosan változni fog; a szoftver jelenleg béta állapotban tartózkodik ugyan, de a fejlesztők gőzerővel dolgoznak az alkalmazás jobbá tételén. A piac ugyanis hatalmas lehetőségeket rejt magában: már 15 milliónyian töltötték le az alig fél éve létező Skype-ot, s a felhasználói létszám igazi felfutása még csak most jön…

Előre fizetve lehet igénybe venni a SkypeOutot, 12, 30, 62 dolláros csomagok megvásárlásával. Ez a VoIP technológia olcsósága miatt szép hasznot hoz az üzemeltetőknek, de a fejlesztők további bevételi forrásokra pályáznak: olyan prémiumszolgáltatásokat is akarnak nyújtani, mint a konferenciahívás vagy a hangposta.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle