Connect with us

technokrata

Napster: újra zeneletöltést a diákoknak

Kütyük

Napster: újra zeneletöltést a diákoknak

A zenét hallgató macskafej újabb iskolákba térhetett vissza.

Még a tavalyi év végén született a Pennsylvania Állami Egyetem és a Napster (Roxio) között egy megállapodás, aminek értelmében a felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók ezrei számára tölthetők le ˝ingyen˝ és legálisan zenék az Internetről. Mindez persze nem a régi, jogsértő módon valósulhatott meg: az iskola valóban jelentős összeget fizet ki a szolgáltatónak a zenék ˝ingyenességéért˝. Emiatt aztán a diákok felháborodtak, mert szerintük az oktatási intézmény feleslegesen költi el erre tandíjuk egy részét. A korábban részletesen még nem közölt megállapodásról kiderült, hogy diákonként és szemeszterenként 160 dollárba kerül a szabad letöltés – a hallgatók közül azonban néhányan nem tartják elfogadhatónak, hogy nincsen ellenőrzésük a tandíjuk felhasználása felett. Sokuk azonban él a lehetőséggel: mára naponként körülbelül 100 ezer dalt töltenek le.

Ezen helyzet ellenére a Napster további egyetemekkel tudott megállapodni legális zeneletöltési szerződések tekintetében. Amint azt a Roxio leányvállalata bejelentette, hat újabb felsőoktatási intézménnyel sikerült egyezségre jutniuk az USA-ban. Ezt a fejlesztővállalat annak az erőfeszítésnek a sikereként értékelte, mely arra irányul, hogy a diákokat távol tartsa az olyan illegális, ámde népszerű file-cserélő hálózatoktól, mint például a Kazaa.

A Cornell Egyetem, a George Washington Egyetem, a Middlebury Főiskola, a Miami Egyetem, a Dél-Kaliforniai Egyetem és a Wright Állami Egyetem így betársult a fent említett felsőoktatási intézmény (plusz a Rochesteri Egyetem) mellé. ˝Ezek a főiskolák és egyetemek fontosnak tartják azt, hogy diákjaik számára legális és etikus alternatívát nyújtsanak a peer to peer file-cserével szemben.˝ – mondta Chris Gorog, a Roxio egyik vezetője. A sikerhez persze a tavalyi RIAA-kampány is nagyban hozzájárult: az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége ugyanis számos felsőoktatási intézményt keresett fel, ahol arról győzködte a diákokat, hogy kedvenc zenéiket ne törvénysértő módon szerezzék be.

Visszatérve az újonnan megszületett megállapodásokra: előfizetéses konstrukcióban áll a diákok rendelkezésére a Napster szolgáltatása – hasonlóan a hagyományos árképzéshez, havi 3 dollárért bocsátotta a forgalmazó a tanulók számára letölthetővé az összes dalát. Igaz, ezt az összeget maga az iskola átvállalja (a diákok tandíjából finanszírozva a kiadásokat), viszont amint megszűnik az előfizetése a hallgatónak a Napsternél, a továbbiakban nem tudja a zenéit hallgatni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle