Connect with us

technokrata

Gmail: új lehetőségek az 1 GB-os e-mailszolgáltatásnál

Kütyük

Gmail: új lehetőségek az 1 GB-os e-mailszolgáltatásnál

Nemrég jelentette be a Google, hogy újabb funkciókkal bővítette a még mindig tesztfázisban levő szolgáltatását.

A Google már közel négy hónapja teszteli a hétköznapi felhasználó számára gyakorlatilag korlátlan kapacitású szolgáltatását. A Gmail lelke az a szoftverrendszer, mely automatizáltan átolvassa a bejövő és kimenő leveleket, majd tartalomfüggő reklámokat szúr bele az egyes e-mailekbe. Sokan támadták már emiatt a Google-t a magánszféra intimitásának megsértésével, de gondja akadt már egy programhibával is, amely 1 TB-osra növelte néhány, a tesztelésben részt vevő felhasználó postafiókjának kapacitását.

A Google üzemeltetői nem jelenítenek meg olyan hirdetéseket, melyek szexuális tartalmúak vagy fegyvereket propagálnak, ahogyan gyógyszer- és online társkereső reklámokkal sem lehet találkozni a felület használata közben. Mindez azért van így, mert a vállalat szeretné, ha ˝családbarát˝ lenne a Gmail. Az is kiderült, hogy akkor sem jelennek meg hirdetések, ha negatív szövegkörnyezetben találhatók azok a szavak, melyekre odafigyel a Google motorja.

Maga a Gmail technológia két lépésből áll: először számítógépek átvizsgálják az elektronikus üzenetet, majd meghatározzák, hogy nagyjából miről is van benne szó, ezt követően pedig kulcsszavakra fordítják az eredményt. A második lépésben ezekre a kulcsszavakra keres rá egy program a Google hirdetési adatbázisában, melyek szorosan összefüggnek a hirdetni vágyott termékkel vagy szolgáltatással. Mielőtt a reklám bekerülne a levélbe, a rendszer figyelembe veszi, hogy a hirdető milyen és hány megjelenést szeretne.

Újítások a motorban

A múlt hét végén a Gmail bétaváltozata újabb funkciókkal gyarapodott, jelentette be a Google. Ezek között az első a kontaktok importálásának lehetősége, azaz a máshonnan (például a Yahoo Mailből, az Outlookból vagy a Hotmailből) származó e-mailcím-listák átvétele. Megjelent az aláírás lehetősége, aminek használatával az internetezők automatikusan hozzáadhatják testreszabott aláírásukat minden kimenő üzenetük végére. Szintén újdonság, hogy a Gmail már támogatja az Apple által Mac OS X környezetre fejlesztett Safari böngészőket (az 1.2.1-es vagy annál magasabb verziószámú változatokat).

További fejlesztések is várhatók, bár a szolgáltató óvakodott attól, hogy ezek megjelenését biztosra ígérje. Többek között szeretnék megvalósítani a HTML-es levelek létrehozását, kezelését, illetve azt is el szeretnék érni, hogy a rendszer POP3 kliensekkel is hozzáférhető legyen. Azt azonban még mindig nem árulták el pontosan, hogy mikor válik véglegessé (és így mindenki által elérhetővé) a szolgáltatás.

A Gmail egyébként alaposan felkavarta az e-mailszolgáltatások állóvizét: a Yahoo és néhány kisebb cég is (például a Spymac) bejelentették hasonló lehetőségeik továbbfejlesztését. A Google bejelentése azonban kiváltotta a magánszféra védelméért aggódók felszólalását is – Kalifornia államban például azt tervezik, hogy úgy, ahogy van, betiltják az egész szolgáltatást, annak az egyéni titkokat sértő megoldása szerint. Hasonló tiltakozással már Nagy-Britanniában is éltek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle