Connect with us

technokrata

Végre kompatibilitás az üzenetküldő programok között?

Kütyük

Végre kompatibilitás az üzenetküldő programok között?

Úgy tűnik, hogy évek hosszas csatája után a nagyobb riválisok végre megegyezhetnek, és így egymással permanensen kompatibilissá válhatnak az azonnali üzenőkliensek – egyelőre azonban csak a vállalati szegmensben.

Az e-mail után egy természetes lépés volt az IRC-szerű, ˝élőben˝ folytatható beszélgetéseket megvalósító üzenőprogramok megjelenése. Ezek ráadásul reklámbevételeik miatt jelentős anyagi hasznot is hajtanak fejlesztőik számára, így nem csoda, hogy a megfelelő promóciók és a kedvelt funkciók ötvözése több százmilliós ˝ügyfélkört˝ toborzott az ICQ-nak, az AIM-nek, a Yahoo Messengernek és társaiknak.

Egymásban azonban az ellenséget, a riválist látták, aki el akarja hódítani saját ügyfeleiket, ezért általánosságban minden fejlesztővállalat arra törekedett, hogy konkurenseinek azon próbálkozását, mely a két felhasználói tábor közötti kommunikációt tette elérhetővé, tönkretegye. Erre az egyik legjobb példát a Trillian szolgáltatja: készítői úgy hirdetik, mint egy, a többi ismert megoldással együttműködő csevegőprogramot. Népszerű is, hiszen kiváltja a két-három különböző kliens futtatásának szükségességét; ám ez azzal jár, hogy az egyes hálózatokból folyamatosan kitiltott Trillian fejlesztőinek gyakorlatilag hetente kell(ett) újabb és újabb változatokat kiadnia, hogy léphessen az ellene irányuló szankciókra. Érdekesség, hogy például a Yahoo azzal indokolta ezt a lépést, hogy a spim (kéretlen üzenet) jelentette veszély miatt hozta meg a döntést – holott ez a fenyegetés napjainkig marginális maradt.

Nos, a Trillian felhasználók számára tovább sincs jó hírünk, de az igazán nagyok nemrég megállapodásra jutottak. A bejelentés szerint az év későbbi részében a Microsoft Live Communications Servere (LCS) lehetővé fogja tenni az AOL Instant Messenger, a Yahoo Messenger és az MSN Messenger használói közötti kommunikációt. Egyelőre azonban csak az üzleti felhasználók számára válik elérhetővé az egység, a bejelentés szerint a nyilvános kliensek használói részére ez majd csak később következhet be. Az egyezség egyébként azért jöhetett létre, mert a Microsoft beleegyezett, hogy jogdíjat fizet az AOL és a Yahoo számára, amiért azok csatlakoznak az LCS-hez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle