Connect with us

Hirdetés

technokrata

A turizmus helyzete az Internet-gazdaságban

Kütyük

A turizmus helyzete az Internet-gazdaságban

2004. I. negyedévében a hazai szállodák 52%-a, a panziók 25%-a biztosított lehetőséget Interneten keresztül szobafoglalásra. Tavaly az összes szállodai szobafoglalás 7%-át, a panziók esetén 6%-át kezdeményezték online, ám az így megrendeltek szobák Interneten történő kifizetésének aránya az 1%-ot sem érte el az összes szobafoglalásból.

2004. áprilisában a szállodák 86%-a, a panziók 70%-a rendelkezett Internet-kapcsolattal, míg saját honlapot a szállodák 70%-a, a panziók 50%-a épített ki. Minél magasabb egy szálloda vagy panzió csillagszáma, annál valószínűbb, hogy csatlakozik a Világhálóra, illetve rendelkezik honlappal. A 4 és 5 csillagos szállodák Internet-ellátottsága közel 100%-os, míg az 1 és 2 csillagos szállodáké csupán 60%. A panziók esetén a 3 csillagosok 76%-ának, míg az 1 és 2 csillagos szolgáltatók 66%-nak volt Internet-elérése.

A 4 és 5 csillagos szállodák nagyobb hangsúlyt helyeznek a külföldi weboldalakon történő megjelenésre, mint a hazaira, ami a 4 és 5 csillagos szállodába látogató külföldiek magasabb arányának következménye. Ezzel szemben az 1 és 2 csillagos szállodák jellemzően a helyi, vagy megyei turisztikai portálokon való megjelenést preferálják.

A honlappal rendelkező szállodák többségében (75%) lehetőséget biztosítanak honlapjukon keresztül történő szobafoglalásra, ugyanakkor az Interneten keresztül beérkezett megrendelések feldolgozása döntő többségében még teljesen vagy részben manuális úton történik. A belső nyilvántartással integrált automatikus feldolgozás feltétele, hogy a szállodák a front- és back-office rendszereiket integrálják. Ez az integráltság még a 4 és 5 csillagos szállodák közel 60%-ában is hiányzik.

A tavalyi évben az online szobafoglalásra lehetőséget biztosító szállodák esetén az összes szobafoglalás 12%-a, a panzióknál 19%-a az Interneten keresztül történt. A jövőben ez az arány várhatóan tovább emelkedik, és a válaszadók várakozásai szerint 2004-ben a szállodáknál elérheti a 25%-ot, míg a panzióknál a 28%-ot.

A szobafoglalásra lehetőséget biztosító szállodák egynegyedénél lehet a bankkártya adatainak elküldésével az online megrendelt szoba árát kifizetni. A panziók közül erre alig 1% biztosított lehetőséget. Az online fizetésre lehetőséget biztosító szállodáknál az Interneten keresztül megrendelt szobák 17%-ánál kezdeményezték a fizetést a világhálón keresztül 2003. folyamán.

A GKI Gazdaságkutató jóvoltából 2004. első negyedévében készült kutatás során több mint 300 szálloda és panzió vállalta a kérdőív kitöltését.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés