Connect with us

technokrata

A Nokia és a STMicroelectronics új kameramodul-szabványt mutatott be mobilkészülékekhez

Kütyük

A Nokia és a STMicroelectronics új kameramodul-szabványt mutatott be mobilkészülékekhez

A Nokia és az STMicroelectronics arról számolt be, hogy a mobiltelefonokban egyre fontosabb alkotóelem: a kameramodulok szabványosításának érdekében elkészítették azok átfogó specifikációját.

A szabványos mobil képkezelési architektúra (Standard Mobile Imaging Architecture, SMIA) nevű specifikáció a modulok minden szintjére kiterjed, ideértve mind az elektronikus, a mechanikus, és a funkcionális felületet. Olyan kulcsfontosságú területeket is érint, mint a karakterizálás, az optimális teljesítmény, és a megbízhatóság. A vállalatok a SMIA specifikációt a www.smia-forum.org címen díjmentesen bocsátják a mobil képkezelési iparág rendelkezésére.

A mobiltelefonok kameramodul iparága műszaki szempontból rohamos fejlődésnek indult, a képminőség és a felbontás terén radikális javulás következett be. A SMIA szabványosítási folyamat célja a kialakuló új követelményeknek való megfelelés mellett lehetőséget teremteni a mobilkészülék-forgalmazók számára arra, hogy több szállítóval dolgozhassanak. A SMIA a kameramodulok funkcionális és optikai működésének meghatározására irányul, amelynek révén a modul költséghatékonyan, többféle forrásból építhető fel.

˝A kameratelefonok piaca továbbra is rohamosan bővül majd, hiszen a fényképezőgépek a mobilkészülékek kulcsfontosságú termékkategóriáiban is megjelennek. A Nokia a közelmúltban végzett becslése szerint a kameratelefonok eladásai idén meghaladják a 200 millió készüléket. A SMIA célja, hogy koncentrálja és felgyorsítsa a kameramodulok fejlesztését, amely végül a gyártótól függetlenül mindenképpen csúcstechnológiájú képkezelő mobilkészüléket eredményez majd˝ – mondta Janne Haavisto, a Nokia Technology Platforms Kamera részlegének vezetője.

˝Az ST és a Nokia több mint két éve dolgozik ezen a specifikáción, és mind a két cég jelentős szellemi tőkét fektetett a SMIÁ-ba˝ – mondta Marc Vasseur, az ST Képkezelő részlegének igazgatója. ˝A kategóriájában legjobb pixelteljesítményének, érzékelő-, és modulfejlesztési kapacitásának, valamint a teljes gyártási folyamat birtoklásának köszönhetően az ST rendkívüli sikereket ért el ezen a piacon. Az interfészek és a rendszerelosztás szabványosításával a SMIA révén mára jelentősen megnőtt a mobiltelefon-iparágban előttünk nyitva álló lehetőségek száma˝.

A megapixeles és a még azon is túli képfelbontás – iránti igény ösztönözte az interfészek sávszélességének folyamatos tágulását, miközben az áramköri csatlakozók számát és az elektromágneses interferenciát a mobiltelefon formájából adódóan folyamatosan alacsony szinten kell tartani. Emellett jelentős megtakarítás érhető el az által, ha a kamera különálló alrendszerként történő kezelése helyett a kameratelefon-architektúra egészét optimalizáljuk. A SMIA a vonatkozó mértékegység-rendszer meghatározásának kereteit biztosítja.

A SMIA a független technológiai és optimális formatervezési fejlődésnek utat nyitó képkezelési alelem – elosztást határozza meg. Az elosztott architektúrákon alapuló megközelítés következtében az optika és az érzékelő beépül a SMIA kameramodulba, és a képkezelést például a mobiltelefon fő alkalmazás-processzora végzi majd.

Az elektronikus felülettől az optikai teljesítményig:

A hat fejezetből álló SMIA a kameramodulok minden aspektusára kiterjed:
-Az elektronikus interfész a fizikai szintet (feszültségszint, áramköri csatlakozó-szám, időzítés), az adatsebességet (max. 650 Mb/s) az elektromágneses interferencia-teljesítményt, és a kimeneti kép formátumát határozza meg.
-A funkcionális specifikáció a keret-, és mezőformátumot, a beállítások, és ellenőrzések jegyzékeit tartalmazza, három profilja pedig nagy felbontású érzékelőkkel segíti az egyszerű mozgóképes felhasználást.
-A mechanikai interfész modulkészlet-családokat kínál, amelyek kifejezetten a tömeges gyártáshoz szükséges mechanikai kereteket tartalmazzák.
-A karakterizálási fejezetben az optikai teljesítmény mérőszámait és a szenzorinterferencia szabványait találhatjuk meg.
-A megbízhatóság fejezet a környezetvédelmi teszten és ütőpróbán elérendő szintet tartalmazza.
-Végül pedig egy SMIA specifikációval ellátott szoftvermodellt találhatunk, amely referenciaértékű készülékmeghajtókat és szoftverarchitektúrákat tartalmaz.

Szabadalmi-díj mentes licensz
Bár a Nokia és az ST birtokolja a SMIA specifikáció kulcsfontosságú szabadalmait és egyéb szellemi tulajdonjogait, mindkét vállalat úgy döntött, hogy a szabadalmat bármely harmadik fél számára elérhetővé teszi, és nem lép fel jogai védelmében, a teljes mértékben megfelelő SMIA modult alkalmazók ellen. A vállalatok semmilyen használati vagy szabadalmi díjat nem számolnak fel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle