Connect with us

technokrata

Többen cserélnek file-okat, mint valaha

Kütyük

Többen cserélnek file-okat, mint valaha

A zeneipar minden erőfeszítése ellenére tovább nő a jogvédett dalokat illegálisan cserélők száma és a ˝forgalomban˝ levő zeneszámok mennyisége is.

A BigChampagne, mely az internetes file-cserét monitorozza, bejelentette, hogy júniusban egy tetszőleges időpontot kiválasztva legalább 8,3 millió ember tartózkodott olyan hálózatokon, melyek illegális zenecserélésre is lehetőséget nyújtanak (Kazaa, eDonkey stb.). Ez – közleményük szerint – minden idők legnagyobb csúcsa: 19 százalékos emelkedés a tavaly júniusi, 6,8 milliós előző rekordhoz képest. Sok értelme tehát nem volt a tavaly szeptemberben elindított, az RIAA által a jogsértő internetezőkkel szemben kezdeményezett peres eljárásoknak.

Emellett tette le voksát Phil Leigh, az Inside Digital Media kutatócég vezető elemzője is, aki szerint az embereket egyszerűen nem rettenti el a felelősségre-vonás veszélye. ˝Sokan nem hiszik, hogy horogra akadnának.˝ – indokolta véleményét Leigh. Ráadásul egyre többen alkalmaznak álcázó taktikákat, így egyre nehezebb legális eszközökkel a nyomukra akadni. Cary Sherman, az RIAA elnöke mégis sikernek ítélte az elmúlt egy évet, ezt főként a fizetős alternatívák elterjedésével indokolva (az e tekintetbe piacvezető Apple például a napokban számolhatott be az iTunes zeneboltjában 100 milliomodik eladott dalról).

Ugyanakkor megfigyelhető a felhasználói szokásokban bekövetkezett változás is: az adware-rel, spyware-rel és vírusokkal teli Kazaa tavaly októberi 5,6 milliós látogatói csúcsától már jelentősen elmarad az idei júniusi 3,8 milliós teljesítmény. A BigChampagne szerint az internetezők két másik, hasonló szolgáltatás felé migrálnak: az izraeli fejlesztésű iMesh és az amerikai eDonkey kevesebb digitális kártevőt és gyorsabb letöltést ígér a felhasználóknak. Leigh mindezekből azt a tapasztalatot szűri le, hogy az iparnak nagyjából egyetlen lehetősége van a peer to peer szolgáltatások fölé kerülnie: a legális alternatívákat kell még jobban felhasználóbaráttá tenni. Például a teljesen értelmetlen protekcionista, s a piacot hátráltató döntések eredményeként tartunk ma ott, hogy az Apple dalai csak az iPodon, a Sony Connect szolgáltatása révén beszerezhető zeneszámok pedig csak Sony termékeken hallgathatók.

Legnagyobbrészt a zenei állományok képviselik magukat az online file-cserében, állítja a BigChampagne felmérése. Júniusban körülbelül egymilliárd dal cserélt szabadon gazdát (ez 1 dolláros áron számolva 1 milliárd dollár kiesést jelentene a kiadóknak – ha a cserélők hajlandóak lennének megvenni a dalokat). Ez szintén új rekord a tavaly júniusi előző csúcshoz viszonyítva: akkor a plafon 820 millió volt. A szexuális tartalmú videók és képek a második legnagyobb kategóriát alkotják.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle