Connect with us

technokrata

Nagy nyeremények az 100 milliomodik dalletöltőnek

Kütyük

Nagy nyeremények az 100 milliomodik dalletöltőnek

Az Apple bejelentette, hogy gazdára lelt a százmilliomodik zeneszám is internetes áruházában, amit bőkezűen megjutalmazott.

Április végéig az Apple iTunes zeneboltja közel egy év alatt 70 millió digitális dalt értékesített. Ez némileg alulmúlta a kezdeti eufórikus idők előrejelzéseit, de a szoftverfejlesztő vállalatnál még így is elégedettek lehetnek, hiszen az internetes zenepiac domináns szereplőjévé váltak (saját állításuk szerint a képzeletbeli torta kétharmadát tudhatják sajátjuknak), maguk mögé utasítva mindenkit. A napokban azonban gazdára lelt a százmilliomodik digitális zeneszám is, amit Steve Jobs cége bőkezűen honorált.

Kansas-ből származik a szerencsés férfi, név szerint Kevin Britten, aki az Zero 7 nevű előadó Somersault (Dangerhouse remix) című számával pont a százmilliomodik dalt vásárolta meg és töltötte le az iTunes Music Store-ból. Az eseményt természetesen promóciós célokra azonnal felhasználta az Apple: az amerikai férfi jutalma egy 17 colos Powerbook számítógép, egy 40 GB-os iPod hordozható digitális zenelejátszó és 10 ezer dal ingyenes letöltésének lehetősége lett. Brittennek így már bőségesen megérte az internetes vásárlás, a dal(ok) legális beszerzése. Ezzel együtt azt is bejelentette az Apple, hogy azok között, akik a 95 milliomodik és a 100 milliomodik dal között vásároltak, további ötven, speciális, 20 GB-os kapacitással bíró iPodot sorsol ki.

Európában június közepe óta érhető el a szolgáltatás. Az iTunes zenebolt az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban is megnyitotta virtuális kapuit a zenerajongók előtt (közel 700 ezer letölthető zeneszámmal). Ezekben az országokban is rögtön tarolt a vállalat: az első pár nap tapasztalataiból leszűrhető, hogy a brit piac adta az eladások több mint felét (450 ezret). A BPI, azaz a brit hanglemezkiadó ipar szövetsége szerint az Apple riválisai 2004. első öt hónapjában ˝alig˝ 500 ezer zeneszámot értékesítettek az Interneten át, amihez képest az amerikai cég eredménye (egy hét alatt 800 ezer eladott dal) mindenképpen szédítő tempójúnak hat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle