Connect with us

technokrata

Hatalmas lehetőségek az online játékiparban

Kütyük

Hatalmas lehetőségek az online játékiparban

Iparági becslések szerint 4 év múlva már 1,1 milliárd dollárt ér a játékpiac azon szegmense, amelynek a nem jogkövető magatartású régiók sem okoznak gondot.

A Yankee Group új felmérése szerint 2008-ra a teljes videojáték piac körülbelül 10 százalékát tudhatja majd magának az online játékok részlege. Ennek az egyik kulcstényezője a játékkonzolok egyre alacsonyabbá váló ára: míg egy konzol indulásakor tipikusan 300 dollárba került, négy év múlva már csak 50 dollárt kell majd egy ilyen eszközért kifizetni. Ezzel párhuzamosan azonban emelkedni fog a játékokból származó bevétel (ami már ma sem kevés: eladásokból és előfizetésekből kicsivel több mint 350 millió dollár, reklámokból viszont még több, 450-550 millió dollár folyik be csak az idén). A tavalyi év során csak az Egyesült Államokban 2,4 millió ember vett igénybe fizetős online játékot, ezzel 209 millió dolláros bevételt hozva a fejlesztők ˝konyhájára˝. 2008-ra ez a tábor már 5,2 milliósra fog duzzadni, 556 millió dollárt termelve a kiadók számára.

Az online játékoknak megvan az a nagy előnyük, hogy a főként kalózszoftvereket használó térségekben is sok bevételt hoznak: nem csoda, hogy a következő nagy piacnak Ázsiát, ezen belül pedig Kínát tartják (hacsak az ország kommunista vezetése nem vezet be még keményebb cenzúrázási rendszert). Szintén jótékony hatással van az a tény a trendre, hogy számos ázsiai országban igen jó a szélessávú Internet-ellátottság a lakosság körében: Dél-Koreában például a háztartások hatvan százaléka birtokában van ilyen hozzáférésnek. Ez teszi az üzletet nagyobbá, mint amilyenné az USA-ban vagy az EU-ban kinőtte magát.

Egy másik fontos változás is az iparág előtt áll: a Yankee elemzői szerint csökkeni fog a PC dominanciája, és erősödni fog a konzolé. Michael Goodman, a piackutató cég egyik vezető elemzője úgy véli, hogy egyre távolabb kerül a dobozos CD-ROM játékok világa a jövőben az átlagfelhasználótól, köszönhetően az internetes szórakozási lehetőségek kibővülésének.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle