Connect with us

technokrata

Ádáz csata a file-letöltések ellen és mellett

Kütyük

Ádáz csata a file-letöltések ellen és mellett

Kanadában súlyos csapást mérhetnek a világszerte egyre magabiztosabbá váló zeneipari jogvédőkre, ha elutasítják az országbeli lemezkiadók szövetségének fellebbezését egy számukra kedvezőtlen ítélettel szemben.

Az USA-beli RIAA (Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége) kezdeményezése után pár hónappal Kanadában is akcióba léptek az ország hanglemezkiadó cégei, s februárban egy olyan beadvánnyal éltek a bíróságon, melyben 29, dalmegosztáson ért ember beazonosításához kívántak engedélyt szerezni. A juharszörp hazájának egyik szövetségi bírája azonban visszautasította a kérelmet. Döntését arra alapozta, miszerint Kanadában a zenék letöltése és megosztott könyvtárba helyezése – azaz más emberek általi elérhetőségének biztosítása – legális, törvény által nem szankcionált cselekedet.

A CRIA, azaz a Canadian Recordin Industry Association természetesen egyáltalán nem értett egyet a bíró döntésével. Richard Pfohl, a szervezet főkonzulja bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. Szerintük a kanadai törvények nem teszik lehetővé az ország lakosságának, hogy internetes másolás és/vagy terjesztés céljából dalokat osszanak meg idegenek számára. Ugyanakkor az internetes aktivisták mind a két észak-amerikai országban nagy győzelemként ünnepelték a döntést – írtuk még áprilisban.

Amint az várható volt, a kanadai jogvédő szervezet fellebbezett a döntéssel szemben. Az ország szövetségi bíróságához fordultak azzal a kérelemmel, hogy a helyi bíróság döntését semmisítsék meg, és tegyék lehetővé a peres eljárás folytatását. ˝A zeneipar jelenleg igen sebezhető. Úgy gondolom, az intellektuális jogok tulajdonosai körében egyre inkább terjedőben van a szellemi termékeik eltulajdonításától való aggodalom.˝ -nyilatkozta Brian Robertson, a CRIA elnöke. Az ügyben várhatóan egy hónapon belül hoz döntést Kanada szövetségi bírósága.

Előzmények

A történtek előzménye még tavaly decemberre nyúlik vissza. Amint arról a tavalyi év utolsó hónapjának közepén beszámoltunk, a kanadai szerzői jogi szabályzással foglalkozó szakemberek (Copyright Board) szerint a peer to peer hálózatokról való – jogvédett – zenék letöltése (saját használatra) legális. Igaz, a feltöltést illegálisnak minősítették – ám ebben is az internetezők kedvében járt a bíró: egy, az ország legfelsőbb bíróságának korábbi ítéletére alapozva még az állományok megosztását is szabaddá tette.

A decemberi döntéssel együtt a Kanadai Szerzői Jogvédő Testület központi díjjal terheltette meg a hordozható MP3-lejátszókat, helyezvén ezzel az ilyen eszközöket a magnókazettákkal és a CD-kkel egy kategóriába. A szabályozás változását nem fogadták kitörő lelkesedéssel a szórakoztatóipari tartalmakat előállító cégek, s a fent említett elektronikai eszközöket gyártó vállalatok sem.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle