Connect with us

technokrata

Internetes keresés miatt letartóztatott Microsoft-alkalmazott

Kütyük

Internetes keresés miatt letartóztatott Microsoft-alkalmazott

A korábban az Altavista internetes keresőmotor fejlesztésével foglalkozó cégnél dolgozó microsoftos alkalmazottat üzleti titkok ellopásával vádolják.

Múlt hét pénteken közölték a hatóságok, hogy Laurent Chavet, aki korábban az Altavistánál dolgozott, a vállalattól való elbocsátása után, még 2002. márciusa és júniusa között eltulajdonította a cég keresőmotorjának forráskódját. Ez még azelőtt történt, hogy Chavet alkalmazásba állt volna a Microsoft hasonló feladatkörrel megbízott egyik részlegénél, derült ki az FBI által kiadott nyilatkozatból. A perre Észak-Kalifornia Kerületi Bíróságán kerül majd sor, az első meghallgatás július 20-án lesz.

Az online keresés egyre nagyobb piaccá válik, ahogyan az érdekelt vállalatok felfedezik a szponzorált találatokban rejlő bevételi forrásokat. Ebben mindenképpen a Google az élenjáró, de riválisai, mint például a Microsoft vagy a Yahoo is igyekeznek minél nagyobb szeletet kihasítani a tortából. Redmond célként jelölte meg, hogy a jelenlegi harmadik helyről (körülbelül 10-15 százalékos részesedésről) feljebb lépjenek – ennek érdekében egy éve még azt is bejelentették, hogy szakmájuk elismert tekintélyeinek számító tudósokat fogadtak fel egy olyan algoritmus megalkotására, amellyel komolyan versenyre tudnak kelni a Google-lal.

A verseny tehát nagy, így nem meglepő, hogy az egymással rivalizáló vállalatok féltékenyen őrzik módszertanaikat. Éppen ezért szúrt szemet az egyébként francia Chavet MSN részlegnél való felbukkanása, akit egy hete letartóztattak annak vádjával, hogy eltulajdonította az Altavista (és így közvetve a Yahoo) birtokában levő forráskódokat. A 29 éves férfi ténykedésével kapcsolatban nem indítottak vizsgálatot a Microsoftnál, közölte Redmond egyik szóvivője. Chavet jelenleg – a 20 ezer dolláros óvadék kifizetése után – szabadlábon várja a tárgyalás megkezdését.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle