Connect with us

technokrata

Csökkenő Internet Explorer dominancia – negyedével nőtt a mozillások száma

Kütyük

Csökkenő Internet Explorer dominancia – negyedével nőtt a mozillások száma

Az első számszerű felmérések arról tanúskodnak, hogy sokan cserélték le böngészőjüket egy kijavítatlan hiba miatt, s ez a trend folytatódni látszik.

Meglódult az alternatív böngészők népszerűsége – írtuk múlt hét szerdán. A Microsoft IIS egy hibája követve vezetett ide: ennek kihasználásával számos webszervert feltörtek, s ott olyan kódokat helyeztek el, amivel az adott szerverekhez kapcsolódó internet exploreres kliens gépek sebezhetővé válhattak. Az eseményt követően maga a Microsoft tanácsolta azt az internetezőknek, hogy böngészőjük biztonsági beállításait állítsák a legmagasabbra – persze megoldást jelent a szoftver teljes lecserélése is, hangoztatták IT-biztonsággal foglalkozó szakemberek.

Nem sokkal ezután Redmond – eltérve a szokásos, minden hónap második keddjén érkező javítási menetrendtől – lehetővé tette az Internet Explorerrel rendelkezők számára, hogy kiiktassák ezt a biztonsági rést. A Microsoft (egyelőre) megkerülte a problémát: az ActiveX scriptelő összetevőjében levő biztonsági rést úgy szüntették meg, hogy egyszerűen letiltották az ActiveX bizonyos funkcióját (konkrétan az ADODB.screen komponenst).

Alig pár órával ezt követően azonban a diákéveit töltő Jelmer Kuperus holland IT-bizonsági szakértő a Weben közzétette saját kódját, melyről azt állította, hogy képes betörni vele egy minden patch-csel ellátott Windows rendszerbe. Mindehhez az úgynevezett Download.Ject trójai programot kellett kicsit módosítania. A Microsoft szóvivői elismerték, hogy értesítették őket az új kódról, de tudomásuk szerint még egyetlen Internet Explorer használó sem esett áldozatul a Shell.Application exploitnak. Ettől függetlenül a redmondi böngésző ismét védtelenné vált.

Következmények

Egyes felmérések szerint az USA kormányának számítógépbiztonsággal foglalkozó csapata (CERT – Computer Emergency Readiness Team) által tett bejelentések után azonnal dinamikusan elkezdett nőni az alternatív böngészők keresettsége. A Mozilla Foundation által fejlesztett Mozilla és Firefox – mint nyílt forrású, szabadon felhasználható böngészők – letöltései alaposan meghaladták a korábbi szinteket. Chris Hofmann, a szervezet egyik igazgatója szerint a bejelentés napján a szokásos napi százezer letöltés kétszázezer környékére kúszott fel, s azóta is jóval keresettebb a szoftver, mint korábban.

Az internetezésre használt webböngészők által uralt piaci részesedéseket monitorozó WebSideStory közlése értelmében mára már érzékelhető eltérések mutathatók ki a fenti folyamat következtében. A san diego-i vállalat felmérése szerint egy hónap alatt közel egy százalékot csökkent az Internet Explorer aránya az internetezők körében – ez 1999. óta (amióta a WebSideStory figyeli a browser-aktivitást) a legnagyobb visszaesés Redmond számára. Számszerűsítve: az évek óta 95 százalékos részesedéssel bíró Internet Explorer 2004. június 4-én még 95,73 százalékon állt, ami július 6-ra kerek egy százalékkal csökkent (94,73).

Ez a változás ugyan alapjaiban nem rengeti meg a Microsoftot, de mindenesetre figyelmeztető jel a szoftverfejlesztő óriás számára. A Mozilla és a Netscape által birtokolt piac egy hónap alatt ugyanis lendületesen, 26 százalékkal emelkedett: a globális tortából korábban 3,21 százalékot magáénak tudó szegmens 4,05 százalékra nőtt alig harminc nap alatt, jelentette ki a WebSideStory vezetése.

A felmérés több ezer weboldal több mint 30 millió látogatójának megfigyelésével készült.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle