Connect with us

technokrata

Triplázódóban a szélessávú Internet-hozzáférések

Kütyük

Triplázódóban a szélessávú Internet-hozzáférések

2008-ig, azaz négy év alatt több mint háromszorosára nő a broadband technológiát használók számára világszerte.

A Yankee Group nemrégiben elkészített kutatása szerint 2008-ra globálisan 325 millió előfizetője lesz a szélessávú Internet-hozzáféréseknek, szemben a múlt év végén mért 100 millióval. Akkorra körülbelül 200 milliónyian használnak majd DSL (digital subsrciber line) szolgáltatást, ami százalékos szinten visszaszorulást jelent valamelyest az idei év végén várható 85 millió internetezőhöz képest.

Elsősorban az ázsiai és a csendes óceáni térség veszi ki a részét a DSL növekedésében, jósolja a Yankee Group: a piackutató cég elemzése szerint évente 25-30 millióval gyarapodik az ilyen Internet-hozzáférések száma a Földnek ezen a részén, míg a kábelmodemes előfizetések hasonló paramétere ˝csak˝ 8 millió környékén lesz majd. Ám globálisan a két technológia egyre ádázabb küzdelmet vív majd egymással; s a műholdas, és egyéb vezetékmentes megoldások a mainál valamivel nagyobb szeletét uralhatják majd a piacnak.

Észak-Amerikában a kábeles szolgáltatók továbbra is vezető pozícióban maradnak, a tavalyi év végi 34 millióról 2008-ra már 75 millió ügyféllel rendelkező tábort tudva maguk mögött. Az USA egy speciális helyzetben van e tekintetben, ugyanis a kábelmodemes előfizetések nagyobb sebességet kínálnak DSL-es riválisaikhoz képest (igaz, ez utóbbiak árban próbálnak meg versenyezni piaci ellenfelükkel). Ugyanitt a műholdas szélessávú Internet-előfizetések száma négy év alatt 12 millióra nő, ezzel a piac 4 százalékát szerzi meg.

˝A szélessávú hozzáférések piaca továbbra is az egyik legnagyobb és legjövedelmezőbb területe marad a világ távközlésének.˝ – mondta Lindsay Schroth, a Yankee Group vezető elemzője – ˝Az elmúlt pár évben tapasztalt távközlési befektetési kedv lanyhulása ellenére a szolgáltatók tovább szélesítik hálózati hozzáféréseiket és újabb ügyfeleket igyekeznek megnyerni maguknak.˝Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák