Connect with us

technokrata

Négyből egy internetező lopja a filmeket

Kütyük

Négyből egy internetező lopja a filmeket

Erre a megállapításra jutott az Amerikai Filmkiadók Szövetsége egy tanulmány eredményeinek kiértékelésekor.

Az online piackutatással foglalkozó OTX cég nyolc országban – Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Németország, Olaszország – vizsgálódott az internetezők filmletöltési szokásainak tekintetében. A közel 3600 résztvevő megkérdezése után kiderült, hogy ezen nyolc ország internetezőinek fele töltött már le jogvédett anyagot engedély nélkül. Ezek 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korábbi időszakhoz képest ritkábban megy el moziba, s 26 százalékuk közölte azt, hogy kevesebb DVD-t vásárol, mint pár éve.

Az MPAA, azaz az Amerikai Filmkiadók Szövetsége közreműködésével elkészült tanulmány minden bizonnyal egy újabb fegyvertény lesz a jogvédők kezében. Annak ellenére, hogy 1993 és 2004 között csak az USA-ban 27 százalékkal nőtt a moziba ellátogatók száma (330 millióval, 1,64 milliárdra), s még 2002-ről 2003-ra is érezhető emelkedést tapasztaltak, a folyamatos jegyár-emelkedések ellenére. A DVD-eladások és -kölcsönzések száma a 2002-es eredményekhez képest pedig egyenesen 50 százalékkal emelkedtek a tavalyi évben.

Továbbra is attól tart azonban az MPAA, hogy ez az idilli állapot már csak egy (legalábbis a kiadók számára) szép időszak végét jelenti, főként amiatt, hogy egyre inkább terjednek a szélessávú Internet-hozzáférések. Például Dél-Korea lakosságának 98 százaléka szélessávú Internet-csatlakozást használ, s közel kétharmaduk tölt le filmeket a Világhálóról. A távol-keleti országban három ember közül egy emiatt már ritkábban megy el moziba. ˝Nem nehéz elképzelni, hogy más országokban is hasonló forgatókönyv játszódik majd le a broadband hozzáférések terjedésével.˝ – mondta Matthew Grossman, az MPAA egyik szóvivője.

A problémát (a kiadók szemszögéből) súlyosbítja, hogy az internetezők 69 százaléka nem hiszi, hogy a filmletöltések napjaink társadalmának egyik fő gondját jelentenék (bár jó lenne, ha világ ott tartana, hogy az illegális letöltések okoznák a legnagyobb fejfájást). Azoknak, akik már legalább egy filmet letöltöttek, kicsit több mint a felük nyilatkozta azt, hogy tovább kívánja folytatni tevékenységét. Akik még nem tettek törvénysértő lépéseket e tekintetben, azok közül is 17 százalék elárulta, hogy tervezi. Végül egy valóban riasztó adat: a megkérdezettek közel negyede mondta azt, hogy teljesen rendjén való dolog megnézni egy filmet még azelőtt, mielőtt egyáltalán bemutatták volna a mozikban.

Egy, az egész világra kiterjedő kampányt beindításán dolgozik az MPAA, éppen a fenti adatok ismeretében. Ennek keretében az online filmletöltéseket kívánja még közelebbről megfigyelni, illetve az embereket szeretné felvilágosítani a kalózkodás hátrányairól.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák