Connect with us

Kínában tagadják a saját Internet tervét

Kütyük

Kínában tagadják a saját Internet tervét

A napokban számoltunk be arról, hogy egyes értesülések szerint a rizs hazája saját Internet-protokollon alapuló hálózatot akar létrehozni; ezt azonban nemrég egy, a Kínai Tudományegyetemen dolgozó professzor cáfolta.

A China Tech News jelentése szerint a lassan másfél milliárd lakossal rendelkező állam vezetése úgy döntött, hogy a világ négyötödétől eltérő utat fog bejárni az Internet jövőjét illetően – írtuk a hét elején. A külföldi értesülések szerint a kommunista rezsim az IPv9-et kívánja a rizs hazájában egyeduralkodóvá tenni, amely voltaképp egy tíz számjegyes rendszerre alapuló, saját címzési protokollal rendelkező rendszer. Az IPv9-et állítólag egy kínai szakember, Xie Jianping alkotta meg, aki szerint a protokollal biztonságosabbá lehet tenni a hálózatot.

A kutató, a kínai forrás közlése szerint, már próbára is tette az IPv9-et, mely a tesztek során stabilnak bizonyult. Nem kizárt tehát, hogy a távol-keleti ország digitális nagy falat húz fel; az IPv9 használata egy újabb lépés ebben az irányban az egyedi fejlesztésű, ˝saját˝ DVD-szabvány után, amit a kapitalista licencdíjak kikerülése végett hoztak létre szorgos kezek.

Újabb fejlemények

Tegnap azonban többen is cáfolták, hogy ilyesmire készülne a távol-keleti ország vezetése. Vin Cerfet, a modern Internet egyik fő alkotóját például annyira meglepték a kínai hírek, hogy felvette a kapcsolatot az ország internetes közösségével, kiderítendő, mi az igazság. Ezt követően Hualin Csian, a Kínai Tudományegyetem Számítógépes Hálózatok Információs Központjának egyik professzora tájékoztatta a világot, hogy az IPv9 tulajdonképpen egy kutatási terv (volt), amelyben azt vizsgálták, mit lehetne tenni az IPv6 128 bit hosszúságú címterének ˝szűkösségével˝. Az egyetemi tanár a címtér nagyságának eltérésén kívül nem lát különbséget az IPv6 és az IPv9 között, kivéve azt, hogy ez utóbbinak a világgal való többi részébe irányuló kommunikációja a NAT kötelező telepítése miatt igencsak lassúvá válna.

A Southamptoni Egyetem és az IPv6 Task Force tanácsadói szerint arról van szó, hogy egyes kínai kutatók megpróbálták az IPv6 256 bites adaptációját népszerűsíteni, de emögött valószínűleg komoly kormányzati elhatározás nem áll. A szakértők szerint a közeljövő standardja az IPv6 lesz, és nem más.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom