Connect with us

technokrata

Meglódult az alternatív böngészők népszerűsége

Kütyük

Meglódult az alternatív böngészők népszerűsége

Az Internet Explorer kijavítatlan hibái miatt sokan fordultak az esettel szemben immúnisnak tartott alternatív webböngészők felé.

Amint arról korábban írtunk, a Microsoft IIS egy hibájának kihasználásával számos webszervert feltörtek, s ott olyan kódokat helyeztek el, amivel az adott szerverekhez kapcsolódó kliens gépek – amennyiben Internet Explorert használtak böngésző gyanánt – kiszolgáltatottá válhattak. Az eseményt követően maga a Microsoft tanácsolta azt az internetezőknek, hogy böngészőjük biztonsági beállításait állítsák a legmagasabbra – annak ellenére, hogy ez azzal járhat, hogy bizonyos website-funkciók működésében zavarok állhatnak be. Persze megoldást jelent a szoftver teljes lecserélése is…

Redmond a múlt hét pénteken – eltérve a szokásos, minden hónap második keddjén érkező javítási menetrendtől – elérhetővé tette az Internet Explorerrel rendelkezők számára, hogy kiiktassák ezt a biztonsági rést. A patch-et voltaképp nem lehet hibajavításnak nevezni, a Microsoft ugyanis (egyelőre) megkerülte a problémát: az ActiveX scriptelő összetevőjében levő biztonsági rést úgy szüntették meg, hogy egyszerűen letiltották az ActiveX bizonyos funkcióját (konkrétan az ADODB.screen komponenst). Stephen Toulouse, a szoftverfejlesztő vállalat biztonsági problémákra reagáló központjának programmenedzsere elmondta, hogy habár ez egy permanens változás, dolgoznak egy kielégítőbb megoldáson.

Egyes felmérések szerint az USA kormányának számítógépbiztonsággal foglalkozó csapata (CERT – Computer Emergency Readiness Team) által tett bejelentések után azonnal dinamikusan elkezdett nőni az alternatív böngészők keresettsége. A Mozilla Foundation által fejlesztett Mozilla és Firefox – mint nyílt forrású, szabadon felhasználható böngészők – letöltései alaposan meghaladták a korábbi szinteket. Chris Hofmann, a szervezet egyik igazgatója szerint a bejelentés napján a szokásos napi százezer letöltés kétszázezer környékére kúszott fel, s azóta is jóval keresettebb a szoftver, mint korábban.

Hofmann úgy véli, hogy a növekvő népszerűségnek nem csak az az oka, hogy a Mozilla böngészői jobban odafigyelnek az ActiveX kezelésére, hanem az alternatív browser általánosságban véve is biztonságosabbnak mondható. Számos szakértő szerint azonban pusztán arról van szó, hogy a Mozilla és a Firefox még nem annyira elterjedt, hogy megérné a vírusíróknak kifejezetten erre a platformra fejleszteni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle