Connect with us

technokrata

Mi áll az internetes telefonálás útjában?

Kütyük

Mi áll az internetes telefonálás útjában?

Az internetes hangtovábbítás eszközeit gyártó cégek szerint a szoftveres háttér hiánya gátolja a VoIP elterjedését.

Hang az Interneten át – így lehetne tömören összefoglalni a VoIP fogalmát. Voltaképp nincs másról szó, minthogy a telefon(hálózat) adatátviteli funkcióját az Internet veszi át, mely digitális formában juttatja el a hangot a két (vagy több) beszélő fél felé. Ennek előnye az olcsóbb telekommunikációs költségekben rejlik, hátránya azonban, hogy megvalósításához alig kínálkozik más eszköz, mint a számítógép (illetve annak kiegészítő perifériái, mint a mikrofon és a hangszórók vagy fülhallgatók) – csak emiatt a funkció miatt azonban sokan idegenkednének egy komplett számítógép és egy Internet-előfizetés vásárlásától. Ráadásul a VoIP-hálózatot fenntartó cégek többnyire igen féltékenyen őrzik saját, a technológia előnyeit már felismerő ügyfeleiket a többi vállalkozás felhasználóitól, így a meglévő piac is szétszabdaltnak mondható.

A Supercomm 2004-es konferencián a témában érdekelt nagyvállalatok, mint például a Cisco és az IBM, felmérték a VoIP helyzetét. A Chicago-ban tartott esemény során az online hangtovábbítás egyik nagy problémájaként a szolgáltatást biztosító alkalmazások kifejletlenségét jelölték meg: a VoIP-készülékeket, eszközöket gyártó cégek szerint a jelenleg elérhető szoftvereknél jobban átgondolt, nagyobb tudású programokra van szükség annak érdekében, hogy még szélesebb körben elterjedhessen a technológia használata.

Elhangzott, hogy tíz évre visszatekintve a vállalatok nagy része (legalábbis az USA-ban) mára belátta, hogy maga a VoIP élet- és működőképes, ezért egyre emelkedő számban kezdik alkalmazni. Az átlagfelhasználói réteg azonban nincs megelégedve az eredményekkel. A hétköznapi telefonáló ugyanis nemcsak olcsóbb telefonszámlát és alacsonyabb karbantartási költségeket akar, hanem olyan funkciókat is szeretne használni, melyeket a régebbi rendszerekben nem érhetett el.

A Cisco a konferencián kifejtette, miszerint a következő jelentős alkalmazás a videokonferencia lesz. A mozgóképpel még élvezhetőbbé tett konferenciabeszélgetések manapság még csak költségesen és jelentős minőségbeli kompromisszumok árán valósíthatók meg, de az amerikai óriásvállalat szerint nincsen messze az az idő, amikor mindez már nem így lesz. Természetesen a Cisco nem marad ki a VoIP-ből sem: többek között olyan rendszereket is fejleszt és gyárt, melyek lehetővé teszik az IP-alapú beszélgetést vezetékmentes lokális hálózaton keresztül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle