Connect with us

technokrata

Apple: erősen kezdett Európában a fizetős zeneletöltés

Kütyük

Apple: erősen kezdett Európában a fizetős zeneletöltés

Tegnap jelentette be az Apple Computer, hogy azalatt az egy hét alatt, amióta elérhető Európában is az iTunes zenebolt, 800 ezernél is több digitális dalt vásároltak meg az öreg kontinensen.

2003. tavaszán indította el Steve Jobs cége az iTunes zeneboltot az Egyesült Államokban, mellyel nem várt sikert tudott felmutatni. Az egy év alatt majdnem százmillió értékesített dallal piacvezető szerepet vívott ki magának az Apple szolgáltatása, mely a múlt hét szerdája óta már az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban is megnyitotta virtuális kapuit a zenerajongók előtt (közel 700 ezer letölthető zeneszámmal).

Az eltelt pár nap tapasztalataiból leszűrhető, hogy a brit piac adta az eladások több mint felét (450 ezret), ezzel alaposan rácáfolva a korábbi elvárásokra. A BPI, azaz a brit hanglemezkiadó ipar szövetsége szerint az Apple riválisai 2004. első öt hónapjában ˝alig˝ 500 ezer zeneszámot értékesítettek az Interneten át, amihez képest az amerikai cég eredménye mindenképpen szédítő tempójúnak hat. Steve Jobs máris az iTunes-t nevezte meg Európa legnagyobb zeneáruházának – a tényeket a nyilvánosság előtt gyakran színesítő Apple vezér azonban minden joggal állíthatja ezt, mivel az OD2, az Apple – ezen piacon – legnagyobb riválisa csak 16-szor kevesebb dalt tudott ezen időszak alatt eladni.

Érdemes megjegyezni, hogy a Genesis-ből kivált és szólókarrierbe kezdő Peter Gabriel zenész által is jegyzett OD2-t nemrég bekebelezte egy amerikai vállalat. Az USA-beli Loudeye szintén internetes dalok forgalmazásával foglalkozik; több mint 37 millió dollárt szánt a brit cég felvásárlására.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle