Connect with us

technokrata

Több száz zenecserélő a bíróságon

Kütyük

Több száz zenecserélő a bíróságon

Újabb közel félezer internetezőt perelt be az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége, akikről azonban most sem lehet biztosat tudni (egyelőre).

Eltelt egy újabb hónap – ezt jelzi a közel menetrendszerűen érkező új RIAA per. Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége még tavaly helyezte kilátásba, hogy beperli és bíróság elé állíttatja azokat az internetezőket, akik illegálisan cserélnek a Világháló segítségével dalokat egymás között. Ezt egy bírói ítélet tette lehetővé: az USA egyik szövetségi bírája 2003-ban úgy döntött, hogy a file-cserélő programok ugyan nem, de az azokat törvénysértő módon alkalmazó felhasználók már büntethetők.

Egy éve be is indult az eljárássorozat, aminek következtében számos amerikai kapott hivatalos értesítést, miszerint ˝randevúja˝ van a szervezettel. A lépés nagy felháborodást váltott ki, ezért az RIAA úgy döntött, hogy mindenkinek nyújt egy utolsó szalmaszálat: megegyezést ajánlott fel minden, általa beperelni szándékozott vétkesnek, amit több százan el is fogadtak (átlagosan 3000 dolláros kártérítést fizetve a szervezetnek). A felhasználói adatokhoz egyébként úgy jutott hozzá az amerikai szövetség, hogy az Internet-szolgáltatóktól elkérte a beazonosított IP-címekhez tartozó internetezők előfizetői adatait. Ezt a gyakorlatot azonban be kellett szüntetnie az RIAA-nek, mert jogellenesnek nyilvánították.

Azóta (majdnem) minden hónapban több száz ismeretlen ellen indítanak eljárást, ahogyan történt ez most, június végén is. Február végén több mint 500, áprilisban közel 480, míg május utolsó hetében 493 ember ellen indítottak eljárást. A júniusi vádlottak száma egészen pontosan 482, de ismételten nem lehet tudni semmit arról, hogy kiket is vádol az RIAA jogsértéssel (az ilyen, jogi eljárásban meg nem nevezett személyt hívják az amerikai nyelvben John Doe-nak). Az új perrel összesen már 3429 embert vontak vád alá, közölte a szervezet.

Az RIAA szerint egyértelmű eredménye van a jogi erőfeszítéseiknek: szerintük visszaesett a zenékkel való kalózkodás mértéke. Igaz, ami igaz, a peer to peer hálózaton működő Kazaa felhasználói száma és adatforgalma valóban jelentős mértékben csökkent azalatt a közel egy év alatt, amióta a perek beindultak. Ám szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy az online kalózkodás visszaszorulóban lenne, inkább annak a hatása, hogy az emberek más platformokat használnak fel az illegális file-cserére; mint például az Edonkey-t.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle