Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kisebb internetes kampánycsendsértések az EP-választások alatt

Kütyük

Kisebb internetes kampánycsendsértések az EP-választások alatt

Jelentősebb problémákat nem, viszont több kisebb kampánycsendsértést tapasztalt az Interneten az Európai Parlamenti választás idején a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének monitoring-csoportja.

„A Monitoring Bizottság a kampánycsend ideje alatt közel 350 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróba-szerűen. A kampánycsendet összesen 19 honlap zavarta meg, ezeknek kisebb része követett el súlyosabb kampánycsendsértést.” – foglalta össze a tapasztalatokat Barlai Réka, az MTE monitoring-csoportjának vezetője.

A legsúlyosabb kampánycsendsértést a bizottság a jobbik.net website-on tapasztalta: az itt közzétett cikkek közül több is durván sértette a kampánycsendet. Több honlapon a kampánycsend ellenére is működtek választási akaratot befolyásoló szavazógépek, ezek mellett kétértelmű cikkek jelentettek még problémát. A nagy pártok honlapjai közül egyedül a Fidesz-MPSZ weboldalán jelent meg a választói akarat befolyásolására alkalmas tartalom: egy online szavazás.

Az esetleges kampánycsendsértések bejelentésére létrehozott e-mailcímre egyetlen bejelentés érkezett, amelyet a bizottság kivizsgált, a felvetett probléma azonban nem minősült sem jogsértésnek, sem pedig az MTE választási kódexében lefeketett elvek áthágásának.

A bizottság összességében pozitívan értékelte a választást. “Ez alkalommal sokkal több honlap tartotta szem előtt az MTE kampánycsendre vonatkozó ajánlásait és hívták fel az internetes közösség figyelmét is a Kódex előírásainak követésére, mint eddig bármikor.” – mondta el Barlai Réka.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már három alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, legutóbb pedig 2003. márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején.

Az MTE monitoring-bizottsága tevékenységéről a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is részletes tanulmányt készít, amelyet heteken belül nyilvánosságra hoz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés