Connect with us

technokrata

Uni-DSL – új technológia a még gyorsabb internetezésért

Kütyük

Uni-DSL – új technológia a még gyorsabb internetezésért

A Texas Instruments bejelentette új technológiáját, mely például az internetes telefonálásokat és az internetes videózást emeli magasabb szintre a nagyobb sávszélesség révén.

A leginkább chipgyártó múltjáról ismert amerikai cég bejelentette Uni-DSL (UDSL) technológiáját, mely olyan szinten tágíthatja ki a szélessávú Internet-hozzáférések lehetőségeit, hogy azok HD-TV-s jelek fogadására is tökéletesen alkalmasak. Ismeretes, hogy a high-definition televíziózás a jelenlegi DVD-knél alkalmazott felbontásnál jóval részletgazdagabb képminőséget nyújt, ennek megfelelően nagy adatátviteli igényt is támaszt.

A Uni-DSL technológia visszafelé kompatibilis a mára teljesen elfogadott ˝hagyományos˝ DSL-lel, ide értve az aszinkron DSL-t (ADSL) és a csúcssebességű DSL-t (very high-speed DSL, VDSL). Pete Chow, a Texas Instruments DSL technológiák kutatásáért felelős részlegének vezetője elmondta, hogy az új fejlesztésnek köszönhetően a szolgáltatók akár 200 Mbps-os adatátviteli sebességet is kínálhatnak ügyfeleiknek.

Napjaink két legfontosabb problémája a DSL-lel azok limitált távolságban való alkalmazhatóságában és relatív lassúságában rejlik, szemben a kábeltelevíziós kábeleken keresztül való internetezéssel. Azon felhasználók, akik e technológia mellett tették le a voksukat, mára körülbelül kicsivel több mint 73 milliónyian vannak világszerte. Szinte mindegyikük ADSL-t használ, amely maximum 8 Mbps-os adatátviteli sebességet tesz elérhetővé, s ezt is a központtól csak maximum 5-6 kilométeres távolságig tudja biztosítani. A VDSL 52 Mbps-os paraméterrel rendelkezik, ezt azonban a központtól alig 800 méteres körzeten belül található otthonokban lehet stabilan biztosítani, így csak az igen sűrűn lakott területeken érdemes használni (többnyire csak Ázsiában használják).

Az UDSL voltaképp a két DSL változat ötvözéséből született meg. 1 kilométeres távolságnál messzebb levő otthonokban ADSL-szintű sebességet biztosít, ha azonban a szerencsés felhasználó ennél közelebb lakik a központhoz, akkor akár a már korábban említett 200 Mpbs-os tempó is elérhető, fejtegette Chow. Ráadásul mindez egyetlen modemmel megvalósítható, míg az ADSL és a VDSL különböző termékeket igényel működéséhez. A Texas Instruments jelenleg azon dolgozik, hogy technológiája standarddá váljon, emellett azonban nem feledkeznek meg az újabb fejlesztések (például a VDSL2) implementálásáról sem.

Sajnos a fentiek kézzelfoghatóvá válására még sokat kell várni. A vállalat közlése szerint az első, UDSL-kapcsolatot lehetővé tevő lapkák mintapéldányai csak a következő év második felére lesznek készen, míg köznapi alkalmazásba először 2006. környékén állnak – az USA-ban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle