Connect with us

Mit hoz a jövő? 3G, WiMax, 4G…

Kütyük

Mit hoz a jövő? 3G, WiMax, 4G…

A negyedik generációs (4G) mobil szolgáltatások a harmadik generációs (3G) technológiák és a WiMax megoldások egyfajta kombinációjának lesznek tekinthetők – vélekednek a Forrester piackutató cég elemzői.

Bernt Ostergaard, a Forrester alelnöke és egyben kutatási igazgatója szerint a 3G az eredeti tervekkel ellentétben nem egy egységesítő technológia, a vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN, Wireless Local Area Network) pedig szépen lassan egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ostergaard meglátása szerint a negyedik generációs mobil technológiák Ethernet szintű, vagyis 10 Mbit/s-os adatátviteli sebességet fognak biztosítani és egyesítik majd magukban a 3G és a WiMax előnyeit. Mint ismeretes, ez utóbbi, 802.16 néven is ismert technológia 50 kilométeres körzetben vezetékek használata nélkül mintegy 10 Mbit/s-os sebességet biztosít. A WiMax szabvány végleges verziója várhatóan idén novemberben fog elkészülni, az első WiMax kompatibilis eszközök pedig előreláthatólag valamikor 2005 első negyedévében jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.

˝A WiMax nem fogja felváltani a 3G-t, viszont megvalósítja a vezeték nélküli LAN-ok és WAN-ok integrációját. A mobil operátorok globális lefedettségével egyébként képtelen harcolni a WiMax˝ – nyilatkozta Ostergaard, majd hozzátette, hogy az első WiMax-3G készülékek várhatóan 2006 végén, 2007 elején debütálnak majd a piacon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom