Connect with us

Hirdetés

technokrata

Másolásvédelem fenyegeti az online rádióadókat

Kütyük

Másolásvédelem fenyegeti az online rádióadókat

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége szerint másolásvédelemmel kellene ellátni az online rádióadókat.

Pénteken közölte az RIAA, hogy a (közel) CD-minőséggel működő internetes rádióállomások terjedése elősegíti a jogvédett dalok illegális lemásolásának folyamatát. A szervezet szerint, ha nem alkalmaznak ezek a szolgáltatások másolásvédelmet, akkor a zenerajongók hajlamosak lementeni merevlemezükre a dalokat, melyeket aztán visszaosztanak az Interneten, tovább nehezítve a szerzői jogok védelmét. Éppen emiatt az RIAA szeretné, ha az USA Szövetségi Hírközlési Bizottsága (FCC) szabályozná az online rádiókat, hogy azok ne válhassanak egy hatalmas file-megosztó hálózattá. ˝Egy kis azonnali elővigyázatosság sok későbbi problémának elejét veheti.˝ – nyilatkozott Mitch Bainwol, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének vezérigazgatója.

Nem fogadták osztatlan lelkesedéssel a tervet az internetes rádióállomások. Az egyre többek által birtokolt nagy sávszélességek azonban mindinkább lehetővé teszik a CD-közeli hangminőség elérését (szemben a hagyományos, analóg rádiózással), így a kiadók félelme érthető. Az amerikai érdekképviseleti szervezet szerint a digitális rádiózásban hamarosan általánossá válhat, hogy a lejátszott dalokat automatikusan rögzítik az adást vevő számítógépek, így téve lehetővé az internetezők számára a jogdíj megfizetése nélküli saját zenei adatbázist. Például az Európában már piacon levő The Bug nevű lejátszó megengedi alkalmazója számára, hogy szüneteltesse és ˝visszatekerhesse˝ a lejátszott adást, mivel azt digitálisan rögzíti az internetező merevlemezére.

A múlt század nyolcvanas éveiben általánosan elterjedt szokássá vált, hogy az emberek rögzítették a rádióban hallható, nekik tetsző számokat (gondoljunk csak például a kívánságműsorokra). Ezzel az RIAA sem akar szembeszállni: a szervezet által javasolt korlátozások szerint továbbra is rögzíteni lehetne a digitális műsorszórás tartalmát későbbi lejátszásra, de az így felvett anyagot nem lehetne szétszabdalni különálló dalokra. A szövetség azt is szeretné elérni, hogy a hallgatók ne állíthassák be úgy szoftvereiket, hogy azok bizonyos dalokat rögzítsenek, vagy hogy a felvételeket Interneten terjeszteni lehessen.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés