Connect with us

Újfent monitorozzák az internetes kampánycsend-sértéseket

Kütyük

Újfent monitorozzák az internetes kampánycsend-sértéseket

A kampánycsend betartása érdekében az MTE – a 2002-es országgyűlési illetve önkormányzati választásokhoz, valamint a 2003-as Európai Uniós népszavazáshoz hasonlóan – monitorozza a magyar nyelvű internetes tartalmakat.

A Választási eljárásról szóló törvény (1997. évi C. törvény) alapján a 2004-es Európai Parlamenti választás esetében a kampánycsend június 12-én 00:00 órától június 13-án 19:00 óráig tart. Az MTE javasolja a tartalomszolgáltatóknak, hogy az új szerkesztett tartalmak megjelenítésének elkerülésén túl ne szervezzenek online beszélgetéseket, chateket vagy fórumokat a közélet olyan szereplőivel, akikről feltételezhető, hogy a szóban forgó választás kimeneteléhez bármilyen érdekük fűződik.

A korábbi, a választásról, a kampányról, annak szereplőiről szóló szerkesztett anyagokat nem szükséges törölni, hiszen azoknak a választások utáni elérhetőségéhez közérdek fűződik, ezért az MTE azt javasolja, hogy ezeket az anyagokat a tartalomszolgáltatók csak az általuk működtetett weblapok első két hierarchikus szintjéről tegyék elérhetetlenné.

A felhasználói tartalmakban – fórumokban, chateken – nem tiltható, hogy a felhasználók a választásról is szót ejtsenek. Az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen, a szolgáltatás használata előtt hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre és szólítsák fel a felhasználókat, hogy ebben az időszakban agitációs céllal ne jelenítsenek meg tartalmakat az erre rendszeresített felületeken. Az MTE javasolja továbbá, hogy a kampánycsend időszakában a tartalomszolgáltatók folyamatosan moderálják fórumaikat. Az MTE javasolja továbbá, hogy a közvélemény-kutatást készítő és nyilvánosságra hozó szervezetek a kampánycsend ideje alatt és az azt megelőző nyolc napban kizárólag előzetes regisztráció alapján, egyértelmű felhasználói kérésre (“user pull”) bocsássák felhasználóik számára a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatási adatokat.

A választás nem hiteles eredményét tartalmazó tájékoztató adatokat valamint a választási eredményt csak azt követően lehet közzétenni, hogy a szavazás az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött, ami 2004. június 13-án 22.00 óra.

Amennyiben az MTE monitoring-csoportja a választási eljárásról szóló törvénybe ütköző tartalmat talál, arra felhívja a tartalomszolgáltatók figyelmét és jogsértő tevékenységének lehetséges jogkövetkezményeiről értesíti. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a választásokat követően honlapján közzéteszi monitoring tevékenységére vonatkozó adatokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom