Connect with us

technokrata

File-csere: mi a helyzet Európában?

Kütyük

File-csere: mi a helyzet Európában?

A zeneipar további peres eljárásokat kezdeményez az európai file-cserélőkkel szemben.

Az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), azaz a zeneipar nemzetközi szövetsége kedden bejelentette, hogy Dánia 24 polgárát fogja zenei állományok online való, jogosulatlan terjesztése miatt beperelni. A szervezet azt is közölte, hogy további perekre lehet számítani Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svédországban.

˝Ez elkerülhetetlen.˝ – nyilatkozott Jay Bermann, az IFPI vezérigazgatója, amikor arról kérdezték, hogy a fenti országok vajon érintettek lesznek-e a szervezet közeljövőben tervezett jogi lépéseit tekintve. Berman azt is elmondta, hogy a világ második legnagyobb zenei piacának számító Japánnak szintén jók az esélyei arra, hogy megtapasztalja a file-cserélőkkel szemben foganatosított perek jelenségét. Ismeretes, hogy a zeneipar eddig közel 3000 embert perelt be az USA-ban, s további százakat Dániában, Németországban, Olaszországban és Kanadában.

Közel egy éve mondta ki az Egyesült Államokban egy bíró, hogy a file-cserélő szoftverek maguk nem kiálthatók ki bűnbaknak a jelenség miatt, de aki rossz célra használja, az büntethető. Ezt követően beindultak a perek az USA területén, melyeket idén már más országokban is hasonló lépések követtek. A szervezet szerint látszik az eredmény: a tavaly júniusi 1 milliárd illegálisan terjesztett állomány mennyiségéhez képest kevesebb az erre a hónapra becsült 700 milliós szám.

Az IFPI jelentése szerint Franciaországban, Németországban, Dániában és az Egyesült Királyságban azoknak 70 százaléka, akiket megkérdeztek, tisztában volt azzal, hogy a jogvédett zenék engedély nélküli terjesztése illegális és törvénysértő. A szervezet arról is beszámolt, hogy Németországban sikerült egy olyan, 23 éves német fiatalembert megbüntetniük, aki közel 6000 kalóz MP3-at tárolt számítógépe merevlemezén, s további 70 CD-je is illegális anyagokkal volt tele. Mindezekért 8000 euró büntetést (körülbelül 4 millió forintot) kellett fizetnie. Hasonló ˝sikerekről˝ számolt be a szövetség Olaszországot tekintve is: itt 30 ember áll már jogi eljárás előtt. Dániában 88 internetező egyezett bele, hogy átlagosan 3700 dollár értékben fizet kártérítést az illegális file-csere miatt, és további dán polgárokkal folynak már tárgyalások ezügyben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle