Connect with us

technokrata

Kína: ahol még az online játékot is cenzúrázzák

Kütyük

Kína: ahol még az online játékot is cenzúrázzák

A kommunista kínai kormányzat egy speciális bizottságot állított fel, mely az internetes játékok cenzúráját hivatott szolgálni.

A rizs hazája Mao hatalomátvétele óta híres szigorú cenzúrájáról. Az ország ugyan halad a korral – például itt található az egyik legnagyobb szélessávú Internet-hozzáféréssel rendelkező közösség -, de vannak alapvető dolgok, amik csak nem akarnak változni. Például a Világháló cenzúrája. A témával már többször foglalkoztunk a Terminal hasábjain, de a kommunista vezetés egy újabb döntése ismét oldalainkra kívánkozik.

A kínai rezsim nemrég jelentette be egy speciális bizottságot létrehozását, mely az online játék témakörét hivatott figyelni, és – ha szükséges – cenzúrázni. Az olyan szórakozási formák, melyek a kínai alkotmányba ütköznek, a nemzeti egységet vagy a területi integritást veszélyeztetik, mind tiltólistára kerülnek. Ugyanebbe a kategóriába kerülnek azok a játékok, melyek az állambiztonságot fenyegetik, kárt tesznek a nemzet dicsőségében, alkalmasak a közösségi rendek megzavarására vagy más jogokat csorbítanak.

Minden új játék, melyet az Interneten is lehet használni, a fenti bizottság elé kell, hogy kerüljön, mielőtt a boltok polcaira juthatna. Azok a szoftverek, melyek már forgalomban vannak a kínai piacon, szeptember 1-ig át kell, hogy essenek egy áttekintésen, melynek során a bizottság ítélkezik felettük. Több mint valószínű, hogy számos olyan eset is elő fog fordulni, amikor egy már ˝közkézen˝ forgó játékot tiltanak majd be a cenzorok.

Kína Kulturális Minisztériumának egyik szóvivője közölte, hogy napjainkban körülbelül 140 játék terjedt el online szórakozási formában a kínaiak között. Szerinte ezekkel kapcsolatban három probléma is adódik: egyrészt minden esetben tartalmaznak szexualitással, erőszakkal, szerencsejátékkal és/vagy tiltott vallási dolgokkal rokon utalásokat vagy jeleneteket; másrészt tíz közül nyolc külföldi névvel került forgalomba, ráadásul úgy, hogy nem ellenőrizték le a kínai hatóságok. A szóvivő kiemelte azt is, hogy némely játék a fiatalkorúak mentális egészségére van ártalmas hatással.

A szigort érzékeltetendő, érdemes megismerkedni a legutóbbi esettel: a múlt hét végén a kínai kormányzat betiltotta a Hearts of Iron nevű PC-s játékot. Azzal indokolták a döntést, hogy a szoftver (angol forrásból idézzük) ˝eltorzítja a történelmet és sérti Kína szuverenitását és területi egységét˝. Mindezt azért, mert a stratégiai játék Mandzsúriát, Tibetet és egyes nyugati területeket független országokként ábrázol. Mintha Tibetbe nem is a kínaiak vonultak volna be pár évtizede, száműzetésbe kényszerítve a Dalai Lámát és elnyomásra kárhoztatva a tibeti népet…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle