Connect with us

technokrata

Siemens mobile: vezető szerep a magyarországi UMTS-hálózat kiépítésében

Kütyük

Siemens mobile: vezető szerep a magyarországi UMTS-hálózat kiépítésében

A Siemens mobile, amely a világ legsikeresebb harmadik generációs hálózatépítője, vezető szerepet akar vállalni a leendő magyarországi UMTS-hálózatok kiépítésében.

A cég japán partnerével az NEC-val közösen eddig 30 3G/UMTS szerződéssel rendelkezik, s a világon jelenleg működő 22 harmadik generációs hálózatból 12 fűződik a nevéhez. A két cég eddig 30 ezer bázisállomást adott át, ami 23 százalékos világpiaci részesedésnek felel meg. Európában a Siemens és az NEC építette az első kereskedelmi célú harmadik generációs hálózatokat (Nagy-Britanniában, Olaszországban és Ausztriában). Kelet-Európában eddig két megbízást szereztek: idén januárban Csehországban, februárban pedig Lengyelországban kaptak megbízást UMTS-hálózat kiépítésére.

A Gartner piackutató intézet májusban napvilágot látott tanulmánya szerint 2003-ban összesen 267 hálózatépítésre vonatkozó szerződést kötöttek világszerte, amelyek 14 százaléka a harmadik generációs berendezésekre vonatkozott. A 3G/UMTS-hálózati technológia területén 23 százalékkal a Siemens a világ egyik vezető berendezésgyártója. Nyugat-Európában a cég több 3G/UMTS-hálózatépítési szerződéssel rendelkezik mint bármely másik gyártó. A első kelet-európai szerződést a Siemens januárban kötötte meg Csehországban. A 22 eddig működő harmadik generációs hálózatból 12-őt épített a Siemens japán partnerével, az NEC-vel, és rekord mennyiségű, több mint 30 ezer bázisállomást adtak át. A bázisállomások a németországi Durachban és a sanghaji gyárban készültek.

˝2000 óta a Siemens csaknem megduplázta piaci részesedét a mobilkommunikációs hálózatok gyártása terén. Célunk, hogy folytassuk a piacinál gyorsabb növekedést és tovább erősítsük vezető pozíciónkat a harmadik generációs hálózatépítés területén˝ – mondta el Rudi Lamprecht, a Siemens AG igazgatósági tagja, a Siemens mobile elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A 12 már működő Siemens-hálózat segítségével immár 4,3 millió ember számára érhető el a videotelefonálást és rendkívül gyors adatátvitelt biztosító technológia. A Siemens szerint a 3G hálózatok hamarosan igen sikeressé válnak: várakozásaik szerint 2010-ben már százmillióan fogják használni ezt a technológiát, és addigra valamennyi telefon UMTS-hálózaton fog működni.

Ezt támasztják alá a cég kutatási adatai is: az Europressedienst nevű német piackutató cég által a Siemens megbízásából végzett felmérés szerint az európaiak pozitív várakozással tekintenek a harmadik generációs technológiára. A megkérdezettek fele a UMTS-technológia gyors piaci elterjedését várja. A nem üzleti felhasználók elsősorban az e-mail és internet szolgáltatások iránt érdeklődnek, de az MMS és a közlekedési információk is nagyon népszerűek. Az üzleti felhasználókat elsősorban a gyors adattovábbítás érdekli.

A Siemens mobile 1992 óta foglalkozik harmadik generációs hálózatok építésével, amelyre évente mintegy százmillió eurót (megközelítőleg 26 milliárd forintot) fordít. Ezek fejlesztésén háromezer mérnöke dolgozik. Az NEC 1998 óta partnere. A Siemens mobile az egyetlen olyan gyártó, amely a harmadik generációs mobil távközlési piac minden szegmensén tevékenykedik, azaz egyaránt gyárt infrastruktúrát, hálózati eszközöket és mobiltelefonokat.

A Siemens két éve mutatta be első harmadik generációs mobiltelefonját, az U10-et, tavaly októberben pedig továbbfejlesztett változatát, a videotelefonálásra is alkalmas U15-öt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák