Connect with us

technokrata

Következő generációs vezetékmentes IP-hálózat

Kütyük

Következő generációs vezetékmentes IP-hálózat

Az Internet Protocol 6-os változatára támaszkodik az az új vezetékmentes hálózati protokoll, mely lehetővé teszi a felhasználók számára a csatlakozást függetlenül attól, milyen platformról teszik ezt.

˝Platformfüggetlen rendszert alkottunk.˝ – mondta Tommi Saarinen, a finnországi Oulu Egyetem 6HOP koordinátora – ˝A megoldás használható az általánossá vált 802.11x vezetékmentes LAN kártyákkal, melyeket bárki megvehet a boltokban. A különbség azonban az, hogy a 6HOP rendszer már a kezdetektől fogva az IPv6 köré lett tervezve, de emellett természetesen támogatja az ipV4-es hálózatokat is.˝ A kutató a platformfüggetlenséget kihangsúlyozandó elárulta, hogy a rendszert linuxos noteszgépeken tesztelik, de könnyen csatlakoztathatók például PDA-k és mobiltelefonok is.

Ismeretes, hogy jelenleg az IPv4-et használja az internetezők döntő többsége a Világhálóra való csatlakozás biztosítása érdekében, illetve ezen a protokollon (is) alapul az Interneten összekapcsolt komputerek közötti kommunikáció. Folynak már kísérletek az IPv6 alkalmazását tekintve, de a vezetékmentes hálózatok – ebből a szempontból – még inkább elhanyagoltak voltak mostanáig. A finn kutatók azt tervezik, hogy 6HOP rendszerükkel többek közt biztonságosabb kapcsolatokat hozhatnak létre.

˝A 6HOP rendelkezik néhány igazán fontos funkcióval. A rendszer használható heterogén hálózatokban is, akár több hopon átívelő kapcsolatok létrehozására. Használatával optimalizálható az útválasztás is, különböző szempontok alapján, például költségcsökkentés végett. […] A hálózat áteresztőképességének összteljesítménye is továbbfejlődött, mert egy protokollgyorsítóval (protocol booster) lecsökkenthető az IP-csomag fejlécének mérete, s a FEC (forward error-correcting code) alkalmazása csökkenti az átvitel során keletkező hibákat.˝ – fejtegette Saarinen.

A kutató elárulta, hogy a projekt már végső fázisába jutott, s terveik szerint júniusban befejezik a még hátralevő munkálatokat. Ezt követően a 6HOP rendszer bárki számára hozzáférhetővé, és így alkalmazhatóvá válik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák