Connect with us

technokrata

További félezer file-cserélőt pereltek be

Kütyük

További félezer file-cserélőt pereltek be

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége újabb százak ellen indított jogi eljárást illegális file-csere miatt.

Lassan egy éve tart már az USA-ban az a peres eljárássorozat, melyet az RIAA, azaz az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége indított el tavaly nyáron, azt követően, hogy egy bírói ítélet szerint a file-cserélő programok nem, de az azt törvénysértő módon alkalmazó felhasználók büntethetők. Míg tavaly majdnem minden egyes per során csak pár tíz, esetleg kicsivel száz felett volt a beidézettek száma, idén drasztikusan megemelte a ˝keretet˝ a szervezet.

Ismeretes, hogy február végén több mint 500, a múlt hónap végén pedig közel 480 ember ellen indítottak eljárást. Ezen lépések sajátossága, hogy az RIAA ismeretlen embereket perel(t) be: egy határozat szerint ugyanis a szervezet nem jogosult az Internet-szolgáltatóktól az előfizetők adatainak kikérésére (így a szövetség pusztán IP-címekre alapozottan fenyegeti a letöltőket). Hasonlóképpen történt hétfőn annak a 493 embernek az esete is, akik a ˝friss hullámot˝ adják úgy, hogy még ők sem tudják magukról, hogy peres eljárás alatt állnak.

Ezzel a lépéssel egyébként az RIAA átlépte a 3000-es létszámot, már ami az illegális file-csere miatt bíróságra idézett emberek számát illeti. Ezek közül alig 400 emberrel sikerült megállapodniuk peren kívül: ezek az internetezők átlagosan 3000 dolláros kártérítést fizettek a szervezetnek. Azért ˝csak˝ ilyen kevesüket sikerült erre rábírni, mert voltaképp maga a szövetség sem tudja pontosan, kik ellen kezdeményezett eljárást. Igaz, 24 olyan embert már megneveztek az RIAA-nél, akikkel szemben először szintén névtelenül indult meg a pereskedés – nekik azonban már nem kínálta fel a szervezet a bíróságon kívüli megegyezés lehetőségét.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp