Connect with us

technokrata

Olcsóbb egy komplett dalt letölteni, mint egy csengőhangot

Kütyük

Olcsóbb egy komplett dalt letölteni, mint egy csengőhangot

A fizetős internetes zeneletöltés egy kvázi standard árképzést hozott magával, aminek köszönhetően egy csengőhang letöltése jóval többe kerülhet, mint egy teljes dal online ára.

A fizetős zeneletöltés sokáig életképtelennek bizonyult a bárki számára elérhető ingyenes, ámde többnyire illegális file-cserével szemben. Tavaly tavasszal az Apple azonban jelentőset lökött a szekéren: elindította iTunes zeneboltját, ahol 99 centért kínálta/kínálja a dalokat. Ez az árképzés azóta kvázi szabvánnyá vált: az USA-ban és az Európában is működő szolgáltatások majdnem mindegyike 1 dollárért (vagy 1 euróért) árulja a zeneszámokat.

Ennek ismeretében érdemes megvizsgálni azt, hogy a letölthető csengőhangok esetében milyen árakon lehet hozzájutni egy-egy ismertebb dal részletéért. Különösen érdekessé válhat a két piac árkialakítása között tapasztalható eltérés abban a tekintetben, hogy egy mobiltelefon hívást jelző szignál az eredeti dallam töredékét tartalmazza csak – mégis általánosságban többe kerül az eredetit teljes hosszában rendelkezésre bocsátó fizetős zeneletöltések biztosította lehetőségekhez képest.

Ennek egyik oka az, hogy a kiadók egy-egy ilyen dalmintáért az eredeti árának 25-50 százalékát kérik el a mobilszolgáltatóktól (vagy az egyéb, ezzel legálisan foglalkozó cégektől); ami meglehetősen soknak tűnik a fentiek tükrében. Az elemzők azt jósolják, hogy mindez akár a csengőhang-piac korábban jósolt dinamikus ütemű fejlődésének a kerékkötőjévé is válhat (korábbi becslések szerint a 2003-as 3 milliárd dolláros volumenről 2007-re már 5 milliárd dollár értékűre hízik majd a piac).

Egy felmérés szerint egészen meglepő eltérések is adódhatnak: Nyugat-Európában például az F1-Live nevű belgiumi szolgáltató körülbelül másfél eurót kér egy csengőhang letöltéséért, de Nagy-Britanniában ugyanez a szolgáltatás a T-mobil rendszerében elérheti az akár 8 eurós díjat is. A helyzet itthon sincsen másként: az Origo által másfél hete elindított első magyar fizetős zeneletöltő szolgáltatás 250 forintért kínálja egy teljes digitális dal online letöltésének lehetőségét, míg egy polifonikus csengőhang megvásárlása a Pannon GSM-nél 300 forintba kerül. A teljességhez azért az hozzátartozik, hogy az Origo szolgáltatása is drágább, ha azt SMS-en keresztül ellentételezi a vásárló, illetve a portál egyelőre még nem rendelkezik az ismertebb külföldi előadók slágereivel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp