Connect with us

technokrata

Eminem pere már zajlik az Apple ellen

Kütyük

Eminem pere már zajlik az Apple ellen

A bíróság a beadvány vizsgálata után elindította a rapper által Steve Jobs cége által kezdeményezett peres eljárást.

Még február végén írtunk arról, hogy az Eight Mile Style, az előadóművész zenekiadója szerzői jogok megsértéséért kezdeményezett peres eljárást a detroiti kerületi bíróságon az Apple Computers ellen. A beadvány megemlítette a Viacomot is, mely az MTV egyik leánycége, illetve a TBWA/Chiat/Day reklámcéget, mint felperest.

Történt ugyanis, hogy egy televíziós reklámkampány során az iTunes zeneboltját tavaly az MTV televíziós zenecsatornán úgy népszerűsítették, hogy ahhoz Eminem egyik dalának részletét használták fel, az énekes beleegyezése nélkül. A spotban egy fiatal fiú az Apple hordozható digitális zenelejátszóját, az iPodot hallgatta, illetve a Lose yourself című Eminem dalt énekelte (ez a zeneszám egyébként a híresség 8 mérföld című filmjének egyik betétdala, melyért szerzőtársával Oscar-díjat is nyertek). A reklám Steve Jobs cégének weboldalán is szerepel, állította a jogi beadvány.

Az eredeti nevén Marshall Mathers-ként ismert rapper tél végi nyilatkozata szerint a károkozás nagyfokú jogellenessége miatt a kár tényleges összegét meghaladó pénzigényre számíthat az Apple. Eminem soha semmilyen engedélyt nem adott kereskedelmi termék saját dalaival való népszerűsítésére, de ha ilyet valaha is tett volna, azért jelentős, valószínűleg 10 millió dollárt meghaladó mértékű összeget igényelt volna.

A napokban jelentette be Anna Diggs, detroiti szövetségi bíró, hogy a beadvány – egyes részeinek elhagyásával, de az egész alapját jelentő szerzői jogsértés vádjára alapozottan – peres eljárás során kaphat érvényt. Az Apple egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle