Connect with us

Hirdetés

technokrata

File-csere: megállítani nem lehet, tegyük hát tönkre…

Kütyük

File-csere: megállítani nem lehet, tegyük hát tönkre…

Ha már elkapni nem tudjuk, tévesszük meg őket! Talán ez is lehetne a jelmondata egy nemrég nyilvánosságra hozott, peer to peer file-csere ellenes technikának.

A Tulsai Egyetem egyik professzora, John Hale és az intézmény egy volt diákja, Gavin Manes a napokban védették le rendszerüket, mely a file-cserét hivatott tönkretenni. Az általuk kifejlesztett szoftver az eddig minden akció ellenére stabilan kitartó, sőt, egyre növekvő felhasználói táborral bíró peer to peer file-cserélő szolgáltatásokat a jogtulajdonosok saját érdekeire használja fel. A program képes olyan állományokat megosztani a hálózatokon, melyek az eredetivel megegyező névvel és hasonló tartalmakkal rendelkeznek, ám hibák találhatók bennük. Például egy ilyen csaliafile lejátszása alatt hallhatóvá válnak a ˝gondos kezek˝ által beleillesztett zörejek és rövid szünetek a dalban.

Hale és Manes azt akarja elérni, hogy a felhasználók – a sok gyenge minőségű zeneszám letöltéséből bekövetkező frusztráció miatt – maguktól hagyjanak fel az illegális file-cserével. Mivel a peer to peer szoftvereket fejlesztő cégekkel való megegyezésre nem sok esélyt látnak, ezért – az általuk kifejlesztett szoftverrel felvértezve – ugyanúgy csatlakoznak a hálózatokhoz, ahogy bárki más: egyszerűen megosztanak néhány file-t. Ráadásul olyanokat, amelyek az adott hálózatban is megtalálhatók (ám ottlétük jogsértő), csak éppen a szoftver módosítja a dalokat a fent már említett módon.

A professzor elmondta, hogy szabadalmuk leírja a szoftver architektúráját is, melynek révén lehet a csalifile-okat létrehozni és elhelyezni a file-cserélő hálózatokban. ˝Rendelkezünk a csapdafunkció megvalósítását szolgáló stratégiával, melynek létrehozására sok időt fordítottunk.˝ – mondta Hale, aki azt is megjegyezte, hogy szerinte eljött az ideje a szoftver alkalmazásának, mert a kalózkodás elleni harc taktikája is változóban van. A professzor elárulta, hogy mindebből pénzt is szeretnének csinálni: a zeneipar felé értékesítenék a technológiát – később persze a filmipar irányában is lépni szeretnének.

A két úriember csupán pár dologról feledkezik meg: a hashing algoritmusok file-cserében való terjedéséről és a rangsorolásról. Az előbbi alkalmazásával minden file egyedi azonosítót kaphat, amit kizárólag a tartalma határoz meg (ergo egy kis manipulálás után azonnal ki lehet szűrni, hogy nem a közkézen forgó állományt osztotta meg valaki); míg a rangsor lehetővé teszi, hogy maguk a csereberét folytatók rangsoroljanak egy-egy állományt. E kettő ötvözésével a fenti megoldás mit sem ér – node megszokhattuk, hogy a kalózkodás technológiában mindig pár lépéssel a jelenséget üldözők előtt jár.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés