Connect with us

technokrata

Internetes keresők: csalás miatt kizárt oldal(ak)

Kütyük

Internetes keresők: csalás miatt kizárt oldal(ak)

A webes keresőszolgáltatást nyújtó cégek igyekeznek kiszűrni azokat az oldalakat, melyek különböző, nem megengedett trükköket vetnek be a találatok kijelzési sorrendjében való előrébb jutás érdekében.

A Yahoo és a Google is kitiltott adatbázisából olyan linkeket, melyek az internetezők nagy része által nem kedvelt WhenU reklámcéghez vezetnek. A két internetes szervezet azzal indokolta döntését, hogy a WhenU olyan trükköket vetett be a keresési eredmények módosítása végett, melyek nem megengedettek. Mindezt a reklámcég vezetői is elismerték.

Nagyrészt annak ˝köszönheti˝ a WhenU negatív hírnevét, hogy olyan reklámozási elveket alkalmaz a gyakorlatban, melyek sokakat idegesítenek (ámbár bizonyára hatékonyak). Az adware formájában a rendszerbe bejutó programok popup ablakokkal teszik próbára az internetezők idegeit, nem egyszer mindezt webböngészés közben, így letakarva az éppen megnézett webhely saját reklámjait. Érhető módon ez ellen a website-ot üzemeltetők is tiltakoznak (ezzel kapcsolatban már nem egy bírósági eljárást is átélt a WhenU).

Arra, hogy trükközik az internetes keresőszolgáltatások eredményeinek manipulálása végett, nemrég derült csak fény. A Hardvardon tanuló Ben Edelman fedezte fel, hogy a WhenU olyan, úgynevezett álcázó (cloaking) technikát alkalmazott, melyek révén képes volt becsapni a keresőmotorokat – ezek pedig a kelleténél jóval előrébb sorolták be a cég weboldalait a találati listán. Az egyetemi diák minderről értesítette a Google-t és a Yahoo-t is, akik eltávolították adatbázisukból a kérdéses linkeket. A WhenU kifejezésre rákeresve most sem található meg a találatok között a cég weboldala, csupán az agresszív adware alkalmazások eltávolításával foglalkozó weboldalak listáját kapja meg az, aki utánanéz.

Avi Naider, a WhenU vezérigazgatója elismerte, hogy bizonyos trükkök révén manipulálásra kerültek az eredmények, de azzal védekezett, hogy arról nem ők tehetnek. Naider elmondása szerint egy külső new yorki céggel álltak kapcsolatban, mely keresőmotorokra való optimalizálással foglalkozik – a vezérigazgató kijelentette, hogy ők tehetők felelőssé a történtekért. ˝Amikor erről tudomást szereztünk, azonnal megszüntettük [az illegális optimalizálást]. Attól tartottunk ugyanis, hogy a fő keresők üzemeltetői hamarosan lépni fognak.˝ Ez meg is történt, a Google szóvivője, David Krane elismerte, hogy eltávolították a kérdéses linkeket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp