Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elindult Magyarország első online, fizetős zeneletöltő szolgáltatása

Kütyük

Elindult Magyarország első online, fizetős zeneletöltő szolgáltatása

Az Axelero és az eMusic jóvoltából nemcsak Magyarországon, hanem a régiónk EU-hoz újonnan csatlakozott országai között is elsőként indul ilyen szolgáltatás.

Az Origo Play Zeneáruház szolgáltatása az április közepén elindított Origo Play portál kínálatát bővíti ki, amely a szélessávon internetezők dinamikusan növekvő, a nyolcszázezret is meghaladó számú hazai táborának kínál ingyenes és fizetős online tartalmakat. Az első valódi szélessávú tartalomegyüttes bevezetését az Axelero azért tekintette mérföldkőnek, mert ennek hiányában számos magyar felhasználó nem találta elég vonzónak a Világhálót.

Az Origo Play Zeneáruház 2004. május 17-től érhető el a nagyközönség számára. Az áruházban kezdetben 14 kis és közepes méretű hazai kiadótól közel 3000, jellemzően hazai zeneszám tölthető le. Az Axelero célja, hogy dinamikusan bővítse a zeneáruház kínálatát, amely a vezető, nemzetközi hátterű kiadókkal való szerződéskötést követően várhatóan több tízezer zeneszámra fog bővülni. A szolgáltatás egyik fontos célja ugyanakkor az, hogy a portál a hazai zeneművek lehető legszélesebb skáláját kínáló értékesítési csatornává váljon, ahol minden stílus kedvelője megtalálja kedvenceit.

Fizetési konstrukciók

Az Origo Play Zeneáruházban teljes albumok és számok is vásárolhatók, amelyek mindegyikébe ingyenesen bele is lehet hallgatni, valamint stílus, előadó, album vagy számcím alapján lehet válogatni. A kiválasztott zenét az induláskor két fizetési mód igénybevételével lehet megvásárolni, az egyik a bankkártyás fizetés, a másik az emeltdíjas SMS. Bankkártyás fizetés esetén egy teljes album ára bruttó 2500 Ft, egy önálló szám pedig 250 Ft-ba kerül. Ez az árszínvonal bizonyos szempontból kedvezőbb is a hasonló nemzetközi szolgáltatások árszínvonalánál, hiszen Európában a legfrissebb slágerlistán szereplő dalok ára a két eurót (körülbelül 500 Ft) is elérheti.

Az emeltdíjas SMS-sel történő vásárlás árai a mobilszolgáltatók tarifái miatt egyelőre magasabbak; egy szám megvásárlása ezért ezen a módon 500 forintba kerül. Az Axelero célja, hogy a közeljövőben kedvezőbb konstrukcióban állapodjon meg a mobilszolgáltatókkal, és ezt a vásárlók félé is érvényesítse. Az Axelero Internet előfizetői számára a jövőben egy harmadik, egyszerű, versenyképes és megbízható fizetési megoldás kialakítását teszi lehetővé, amely a szolgáltató által kiállított előfizetői számlára terhelve, a bankkártyás fizetéshez hasonló árszínvonalon biztosítja a vásárlás lehetőségét.

A hazai internetezők online fizetéssel szembeni tartózkodásának egyik legfőbb oka a fizetés biztonságával kapcsolatos aggodalom. Ennek ellensúlyozására hozta létre az Axelero Internet az Origo Kassza szolgáltatást, amely egy jól áttekinthető, egyszerű, sok fizetési módot kínáló, biztonságos fizetési felület. Itt nemcsak a már említett bankkártyás módszerrel és emelt díjas SMS-sel, hanem rövid időn belül az Axelero előfizetők havi számlájuk terhére is fizethetnek. Az Origo Kassza felajánlott fizetési módjai a közeljövőben várhatóan további fizetési módokkal bővülnek.

Az áruház létrehozása

Az Origo Play Zeneáruház elindításához a hanglemezkiadók mellett szükség volt a szerzők közös jogkezelő szervezetének (Artisjus) és az előadóművészek közös jogkezelő szervezetének (Előadóművészi Jogvédő Iroda, EJI) hozzájárulásához is. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége a kezdetektől fogva támogatta a szolgáltatás elindítását, amely legális alternatívát kínál az illegálisan működő file-cserélő rendszerek helyett. A szolgáltatás kialakításában jelentős szerepe volt az Axelero Internet partnerének, az eMusic-nek, amely az Origo Play Zenáruház és az azt kiszolgáló médiatár rendszer fejlesztését, programozását végezte, és amely a zeneáruház technológiai és tartalomszolgáltató partnere.

Az áruház beindítását megalapozó megállapodások legnehezebb eleme az üzleti modell kialakítása, az Interneten értékesített zeneszámokból származó bevételek elosztása volt. A feleknek azonban sikerült egy olyan egységes üzleti modellt kialakítani, amely remélhetően standarddá válik a hazai piacon, és amelynek lényege, hogy az értékesített tartalmak bevételéből egyaránt részesednek a tartalom előállítói: a szerzők, az előadóművészek, a hanglemezkiadók, valamint azok értékesítői (ISP-k, internetes tartalomszolgáltatók).

Mára kialakult, működő eljárások vannak a jogilag védett tartalmak biztonságos értékesítésére. Nemzetközileg két elterjedt DRM megoldás létezik. Az egyik az Apple Computer által kifejlesztett technológia, amelyet az Apple iTunes zeneboltja alkalmaz, a másik a Microsoft Corporation Digital Rights Management rendszere, amelyet számos internetes tartalomszolgáltató – így az Origo Play Zeneáruház is – alkalmaz. E megoldás szerint a zeneszámok Windows Media Audio formátumban tölthetők le, amely az MP3-nál jobb minőséget biztosít. A zenefile-okat csak a lejátszó szoftverlicencének megvásárlása után lehet hallgatni (ez benne van a Windows operációs rendszerekben), illetve e szoftver szabályozza, hogy hány számítógépen (saját PC és egy laptop) hallgathatók a számok, és csak kétszer írhatók ki audió CD-re.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés