Connect with us

technokrata

Egyedülálló mobil fizetési megoldás a Pannon GSM-től és a T-Mobile-tól a Budapest Bank ügyfeleinek

Kütyük

Egyedülálló mobil fizetési megoldás a Pannon GSM-től és a T-Mobile-tól a Budapest Bank ügyfeleinek

Újabb szereplők felé nyitott, egységes platform, rugalmas felhasználási lehetőség és páratlan biztonság jellemzi azt a világon több szempontból is egyedülálló, a Pannon GSM és a T-Mobile Magyarország Rt. együttműködésének köszönhetően megvalósult mobil fizetési megoldást, amely bármely magyarországi bank, közműszolgáltató, illetve azok ügyfelei számára elérhető.

A két meghatározó hazai mobilcég által létrehozott, de független mobil fizetési szolgáltató (mobile payment provider) által működtetett megoldás, melynek technológiai háttere az Enigma Rt.-vel együttműködésben került kifejlesztésre, rugalmasan illeszkedik a pénzintézetek létező informatikai rendszereihez, és a piacon páratlan adatvédelmet biztosít – elsőként a Budapest Bank ügyfeleinek.

A mobil banki szolgáltatásokat 1998-ban a Budapest Bank az elsők között vezette be a hazai piacra. Mára már a pénzintézetek nagy része kínálja ügyfeleinek az SMS-ben vagy WAP-on keresztüli ügyintézés lehetőségét, így ezek már nem számítanak újdonságnak. Ezek azonban mind az adott bank által kifejlesztett, így összességében egymással nem kompatibilis, egyedi kezelést igénylő és eltérő műszaki alapokon nyugvó szolgáltatások.

A Pannon GSM, a T-Mobile Magyarország Rt. olyan, banki rendszerektől független, nyitott technológiát dolgozott ki, amelynek segítségével bármely pénzintézet szabadon, saját szabványainak módosítása nélkül ültetheti át mobiltelefonra szolgáltatásait. Mindezen túl a rendszerhez csatlakozó közműszolgáltatók számláit az ügyfelek egy teljesen új módon, a mobiltelefonjuk segítségével egyenlíthetik ki. A két távközlési szolgáltató együttműködésének köszönhetően ezeket minden eddiginél többen: a magyarországi mobilfelhasználók több mint 80 százaléka – azaz mindkét hálózat előfizetői – igénybe veheti. A megoldás nyitott kialakítása következtében azonban ez az ügyfélkör korlátlanul tovább bővíthető, hiszen a rendszerhez további partnerek is szabadon csatlakozhatnak mind a banki, mind közműszolgáltatói és a mobil távközlési szolgáltatói oldalon.

A hazai pénzintézetek és kereskedő cégek jó része által ismert Enigma Rt. technológiájára alapozva kidolgozott mobil fizetési rendszer a hasonló megoldásokkal szemben a banki tranzakciók végrehajtására mellett, közüzemi számlák mobiltelefonról történő rendezésére is alkalmas. Emellett további biztonságos mobil felhasználásokat – így például elsősorban a kártyás egyenleg feltöltését, elektronikus aláírást, illetve egyéb innovatív kereskedelmi megoldásokat – is lehetővé tesz majd a jövőben. A mindehhez szükséges magas szintű adatvédelemről a továbbfejlesztett SIM-kártyába integrált titkosítási eljárások gondoskodnak, amelyek a banki szerveren alkalmazott védelemmel együtt illetéktelenek által megfejthetetlen kódolást, ezáltal felülmúlhatatlan adatbiztonságot biztosítanak. A két GSM operátor az MPP Magyarország Rt.-t bízta meg a rendszer műszaki platformjának üzemeltetésével; a független mobil fizetési szolgáltató (mobile payment provider) révén garantálható, hogy mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyformán elérhető az összes szolgáltatás.

A több éves fejlesztést követően mára minden igényt kielégítő, innovatív megoldás bevezetéséről a két távközlési szolgáltató az MPP Magyarország Rt. közreműködésével előrehaladott tárgyalásokat folytat az összes vezető hazai bankkal, közüzemi szolgáltatókkal és egyéb partnerekkel. A sokoldalú mobil tranzakciós rendszer elsőként az ezen a területen komoly tradíciókkal rendelkező Budapest Bank ügyfelei számára válik elérhetővé 2004. május 11-től.

Ezentúl a Budapest Bank ügyfelei már nem csak számla információkat kaphatnak, illetve kérdezhetnek le SMS-ben, hanem átutalásokat is kezdeményezhetnek, valamint közüzemi számláikat is kényelmesen, a távolból fizethetik be mobil telefonjuk segítségével. A Budapest Mobilbank Extra szolgáltatásaival a bank ügyfelei egy világszínvonalú megoldás segítségével sokkal biztosabban tarthatják kézben pénzügyeiket mint eddig valaha.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle