Connect with us

technokrata

File-cseréért tartóztatták le a professzort

Kütyük

File-cseréért tartóztatták le a professzort

Egy japán professzort azt követően tartóztattak le hétfőn a hatóságok, hogy kiállt az ingyenes file-csere mellett.

Isamu Kaneko a neves Tokiói Egyetem egyik oktatója volt. A 33 éves professzort azonban a helyi rendőrség őrizetbe vette, mert azzal gyanúsítják, hogy Kaneko olyan szoftvert fejlesztett és tett szabadon elérhetővé az Interneten, mellyel jogvédett állományok (zenék, videók stb.) szabad cseréjére nyílt lehetőség. A Winny névre keresztelt alkalmazás miatt rács mögé került professzor Japán első file-csere programjának alkotója (akit utolért a törvény keze).

Kaneko igen komoly büntetés elé néz: akár 3 év letöltendő börtönbüntetés és 3 millió jen (27 ezer dollár) kártérítés megfizetésére is kötelezhetik a szerzői jogok megsértése címén. Ennek oka, hogy már nem először került összeütközésbe a törvénnyel: tavaly novemberben két, a tanár Winny programját használó embernek segített, akiket pedig letartóztatott a japán rendőrség a szoftver alkalmazása, játékok és filmek illegális terjesztése miatt.

Kaneko még 2002-ben fejlesztette ki a Winny-t, mely a felhasználók körében nagy népszerűségre tett szert, főleg azért, mert komolyan foglalkozott az internetezők anonimitásának védelmével is. A szigetországban közel negyedmilliónyian használják a szoftvert; a jogvédők már hónapok óta lobbiztak a rendőrségnél avégett, hogy tegyen pontot a Winny és alkotója történetének végére.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle