Connect with us

technokrata

Egyre több a Linuxos mobiltelefon

Kütyük

Egyre több a Linuxos mobiltelefon

Minden jel arra mutat, hogy a Linux az asztali számítógépek és a kéziszámítógépek után a mobiltelefonok piacán is előre fog törni.

A mobil szegmenst illetően Ázsiában mutatkozik a legnagyobb Linux aktivitás. Japán legnagyobb mobil operátora, az NTT DoCoMo például nemrégiben bejelentette, hogy a nyílt forrású operációs rendszert preferálja harmadik generációs fejlesztési platformja esetében, az ugyancsak japán székhelyű NEC pedig még tavaly számolt be arról, hogy 2004-ben többek közt egy Linux alapú készülékkel is meg kíván jelenni a piacon. További példákat tekintve, a dél-koreai Samsung 2003 végén Kínában kiadta első Linuxos mobilját, egy bizonyos E28 nevezetű vállalat pedig Hongkongban valamikor a közeljövőben dobja piacra első hasonló telefonját.

A világ második legnagyobb mobilgyártójaként jegyzett Motorola ugyancsak odafigyel a Linux platformra, melynek ékes bizonyítéka, hogy Ázsiában egy ideje már kapható a MontaVista Linux szoftveres A760-as és A768-as modell, illetve hogy a cég az Egyesült Államokban hamarosan forgalomba hozza az E680 típusjelzésű, ugyancsak Linux alapú mobiltelefont. A MontaVista közlése szerint a Motorola, valamit egyéb cégek jelenleg féltucat MontaVista Linux alapú készülék kifejlesztésén dolgoznak.

Szakértők szerint az elkövetkező három-négy esztendőben rendkívül dinamikus fejlődésnek fog indulni a Linuxos mobil szegmens, vagyis a Microsoftnak ilyen vonatkozásban is konkurenciája lesz a nyílt forrású szoftver.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle