Connect with us

technokrata

File-csere – már az Internet2-n is

Kütyük

File-csere – már az Internet2-n is

A következő generációs Interneten is egyre népszerűbbé válik a(z illegális) file-csere, holott ehhez a közeghez még nem is férnek hozzá széles körben az internetezők…

Az i2hub nevű hálózat, melyhez több ezer egyetemi diáknak van hozzáférése az USA-ban, voltaképp egy csevegésre és file-cserére létrehozott rendszer. Különlegessége, hogy mindezt nem a ˝hagyományos˝ szélessávú Internet-hozzáférések segítségével hozták létre, az i2hub ugyanis a következő generációs Interneten működik – ebből következően elképesztő sebességgel zajlik az állományok le- és feltöltése.

A hálózathoz hozzáférő diákok – állításuk szerint – csak ki akarják használni az Internet2 ˝fölös kapacitását˝, mivel így jóval költségkímélőbb módon juthatnak plusz sávszélességhez, mintha a manapság általános kereskedelmi Internet-csatlakozásokban gondolkodnának. Némelyek azonban arra használják fel a lehetőséget, hogy olyan peer to peer file-cserélő alkalmazásokat futtassanak, mint amilyen a Kazaa. Ttol, a projektet menedzselő csapat egyik diák tagja (aki – biztos, ami biztos alapon – nem vállalta fel valódi nevét) szerint az egyetemek a ˝hagyományos˝ Internet használatát különböző (sebességkorlátozó) szabályokkal tartják kordában, de ezek a gátak nincsenek meg az Internet2 esetében.

Nem véletlen, hogy oktatási intézmények által lendült fel a file-csere ebben a közegben is, hiszen évekkel ezelőtt szintén az egyetemek adták a táptalajt az olyan szolgáltatások megszületésének, mint a Napster (ismeretes, hogy ez még 1999-ben indult hódító útjára). Az iskolák ugyanis jellemzően nagy sávszélességgel rendelkeznek, ráadásul a felsőoktatásban – a középiskolákkal szemben – sokkal szabadabb légkör uralkodik. A korai időkben elsősorban a (tömörített) zenei állományok vezették a népszerűségi listát a letöltők között, az Internet2 azonban ősz szálakat szőhet a filmmogulok hajába is – a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően ugyanis egy komplett videoállomány letöltése is csupán pár percet igényel.

Ttol szerint átlagosan kétezren szoktak fent lenni az i2hubon, körülbelül 100 amerikai egyetemről. A hub egyébként az ismert nyíltforrású Direct Connect szoftveren alapul – azon a programon, melyet egyre többen fedeznek fel, mint a Kazaa versenyképes alternatíváját. De nemcsak az i2hub révén folyik a file-csere a második generációs Interneten, sok diák – tudta nélkül – ezt a közeget használja ilyen célkora, mivel ha csak (amerikai) egyetemek között kommunikál más felhasználókkal, könnyen az Internet2-re terelődhet a forgalom.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin