Connect with us

Hirdetés

technokrata

File-csere – már az Internet2-n is

Kütyük

File-csere – már az Internet2-n is

A következő generációs Interneten is egyre népszerűbbé válik a(z illegális) file-csere, holott ehhez a közeghez még nem is férnek hozzá széles körben az internetezők…

Az i2hub nevű hálózat, melyhez több ezer egyetemi diáknak van hozzáférése az USA-ban, voltaképp egy csevegésre és file-cserére létrehozott rendszer. Különlegessége, hogy mindezt nem a ˝hagyományos˝ szélessávú Internet-hozzáférések segítségével hozták létre, az i2hub ugyanis a következő generációs Interneten működik – ebből következően elképesztő sebességgel zajlik az állományok le- és feltöltése.

A hálózathoz hozzáférő diákok – állításuk szerint – csak ki akarják használni az Internet2 ˝fölös kapacitását˝, mivel így jóval költségkímélőbb módon juthatnak plusz sávszélességhez, mintha a manapság általános kereskedelmi Internet-csatlakozásokban gondolkodnának. Némelyek azonban arra használják fel a lehetőséget, hogy olyan peer to peer file-cserélő alkalmazásokat futtassanak, mint amilyen a Kazaa. Ttol, a projektet menedzselő csapat egyik diák tagja (aki – biztos, ami biztos alapon – nem vállalta fel valódi nevét) szerint az egyetemek a ˝hagyományos˝ Internet használatát különböző (sebességkorlátozó) szabályokkal tartják kordában, de ezek a gátak nincsenek meg az Internet2 esetében.

Nem véletlen, hogy oktatási intézmények által lendült fel a file-csere ebben a közegben is, hiszen évekkel ezelőtt szintén az egyetemek adták a táptalajt az olyan szolgáltatások megszületésének, mint a Napster (ismeretes, hogy ez még 1999-ben indult hódító útjára). Az iskolák ugyanis jellemzően nagy sávszélességgel rendelkeznek, ráadásul a felsőoktatásban – a középiskolákkal szemben – sokkal szabadabb légkör uralkodik. A korai időkben elsősorban a (tömörített) zenei állományok vezették a népszerűségi listát a letöltők között, az Internet2 azonban ősz szálakat szőhet a filmmogulok hajába is – a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően ugyanis egy komplett videoállomány letöltése is csupán pár percet igényel.

Ttol szerint átlagosan kétezren szoktak fent lenni az i2hubon, körülbelül 100 amerikai egyetemről. A hub egyébként az ismert nyíltforrású Direct Connect szoftveren alapul – azon a programon, melyet egyre többen fedeznek fel, mint a Kazaa versenyképes alternatíváját. De nemcsak az i2hub révén folyik a file-csere a második generációs Interneten, sok diák – tudta nélkül – ezt a közeget használja ilyen célkora, mivel ha csak (amerikai) egyetemek között kommunikál más felhasználókkal, könnyen az Internet2-re terelődhet a forgalom.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés