Connect with us

technokrata

Az Internet fontosabb, mint a reggeli kávé

Kütyük

Az Internet fontosabb, mint a reggeli kávé

Egy nemrég elvégzett felmérés szerint az irodai alkalmazottak fontosabbnak tartják az internetezés lehetőségét a kávézás nyújtotta lazítással szemben.

Még a múlt héten adta ki a Websense azon jelentését, melyben a vállalati, céges alkalmazottak internetezési szokásait vizsgálták. Ennek során derült arra fény, hogy az USA-beli irodai dolgozók nagy része (51 százaléka) közel két órát tölt csak személyes jellegű webezéssel, holott az IT-menedzserek korábban ezt az időtartamot 6 óra körüli értékre becsülték meg. Kiderült az is, hogy a felmérésben résztvevők majdnem fele (49 százalékuk) inkább lemond a reggeli kávézásról, ha ezt a negyed-fél órát inkább magánjellegű internetezéssel töltheti.

A kutatás kitért az alkalmazottak IT-biztonsággal kapcsolatos szokásaira is. A Websense szerint döntően tudatlanul teszik ki az irodai dolgozók cégüket internetes veszélyeknek: például egyesek hazaviszik munkára használt laptopjukat, hogy otthon kikapcsolódásra használják. Ez még nem is lenne baj, de eközben olyan webhelyeket is meglátogatnak, melyek elérését a vállalati tűzfal már megakadályozná, ám az eredeti környezetéből kiemelt notebookok enélkül a védelem nélkül már könnyen megfertőződhetnek spyware programokkal, férgekkel vagy vírusokkal. Ezután a veszélyt fel nem ismerő alkalmazottak másnap reggel rácsatlakoznak noteszgépükkel a vállalat hálózatára, és máris megtörtént a baj.

A kutatásban megkérdezettek csupán 2 százaléka számolt be arról, hogy már alkalmazott olyan szoftvert, melyet például információk megszerzésére használt fel (jogosulatlanul); de az IT-menedzserek zöme azt nyilatkozta, hogy a dolgozók közel egyharmada legalább egyszer elindított már egy ˝hacking tool˝-t.

Sajnos elég nagy a tudatlanság a spyware alkalmazások tekintetében is: a megkérdezettek csupán 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy figyelmetlenségből megfertőzte ilyen kártevővel a vállalati hálózatot. A valóság azonban az, hogy a rendszergazdák 92 százaléka kénytelen volt beszámolni spyware meglétéről a gondjaikra bízott hálózatokban. Ráadásul 40 százalékuk szerint ez a fajta fenyegetés mértéke további növekedés előtt áll.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp