Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új csúcsszintű domain az erotikus tartalmaknak?

Kütyük

Új csúcsszintű domain az erotikus tartalmaknak?

Az egyre színesebbé váló csúcsszintű domainek családjába hamarosan újabb változatok léphetnek.

Tíz amerikai szervezet összefogásával született meg az a részletes javaslat, mely nemrég az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, rövidítve ICAAN elé került. A szövetség ugyanis úgy vélte, itt az ideje a 2000 óta lényegében nem bővített TLD-k körét kitágítani (négy évvel ezelőtt született meg a .biz, a .info és a .aero). Éppen ezért kilenc új csúcsszintű domaint szeretnének bevezettetni (.jobs, .xxx., .travel, .mail, .cat, .post, .asia, .mobi, .tel).

Az egyelőre nem ismert, hogy az ICANN mennyi időt szán a javaslat áttekintésére, s ezek közül mennyinek a kérelmét fogja elfogadni. A szervezet vezetője, Vint Cerf egy korábbi interjú kapcsán azt közölte, hogy nincs felső korlát. A döntés azért mégsem ilyen egyszerű, hiszen például a .tel TLD ˝üzemeltetéséért˝ egy new yorki és egy londoni cég is versenyzik, s az ICANN-nek kell ítélkeznie, kire bízza a csúcsszintű domaint.

A közeljövő tervei szerint egyébként még április folyamán nyilvános vitára kerülnek a javaslatok, mely után májusban kerül benyújtásra mindegyik kérelem egy független értékelő bizottság elé. Ez utóbbi több kritérium alapján hozza meg a döntést: például szükséges, hogy az új TLD-nek széleskörű támogatottsága legyen, valamint az is fontos feltétel, hogy ne érintse az esetleges bevezetés negatívan a DNS-t (domain name system). Szintén alapvető követelmény, hogy gazdaságilag életképesek legyenek az újonnan létrejövő csúcsszintű domainek (a megfelelő anyagi hátterű szervezetek kiválogatását segíti az a 45 ezer dolláros összeg is, amit be kell fizetni az ICANN-hez annak érdekében, hogy az foglalkozzon a javaslatokkal).

Nemrég egyébként a mobilágazat vezető cégei egyetértési nyilatkozatot írtak alá, amelyben kijelentették, hogy a most zajló, március 15-én záruló pályázati körben kérelmezni fogják az ICANN-től (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) mobil célokra egy Top Level Domain (TLD) létrehozását.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés