Connect with us

Névtelen file-csere

Kütyük

Névtelen file-csere

Teljes anonimitást ígérnek a file-cserélő programok legújabb változatai.

A file-csere története a Napsterrel kezdődött, majd annak bukásával eljött a decentralizált, peer to peer megoldások ideje. Ez utóbbiaknál azonban nem lehet névtelenül megbújni az Interneten, mivel a két számítógép között létrejövő direkt kapcsolathoz valamennyi információ mindenképpen szükséges. Különböző tartalomzavaró és/vagy titkosító technikák bevetésével meg lehet nehezíteni a kutakodók (akik nagyrészt a jogvédők közül kerülnek ki) dolgát, de ez nem jelent megnyugtató védelmet a privát szféra számára.

Jason Rohrer egy olyan kaliforniai programozó, aki a fenti problémán gondolkodva fejlesztette ki Mute (néma) nevű alkalmazását. De mielőtt rátérnénk az amerikai fiatalember megoldására, nézzük, hogy a titkosításon kívül mit lehet még tenni egy peer to peer kapcsolatban áthaladó adatok védelme érdekében! A file-csere szolgáltatásokat nyújtó cégek proxy-kat is használhatnak a felhasználó kilétének eltitkolására. Ezen megoldással elérhető, hogy a közvetlen handshake (azaz a két számítógép közötti egyeztetés, mely az adatátvitel létrehozásához és fenntartásához szükséges) a feltöltő és a letöltő között megszakításra kerüljön egy harmadik fél által. Így ahelyett, hogy direkt töltené le az ember a kívánt állományokat, az érintett file-ok egy másik webszerveren vagy akár számítógépek sokaságán keresztül haladnak át, mielőtt megtalálnák a letöltőhöz vezető utat. Jó példát szolgáltat erre például a Morpheus nemrég kiadott új változata, mely lehetővé teszi a felhasználók számára az ilyen online proxy szerverekhez való kapcsolódást.

Mute: előnyök és hátrányok

Visszakanyarodva Rohrer Mute nevű alkalmazáshoz: a szoftver ugyanezt az elvet követi, csak annak egy jóval komplexebb változatát. A program alkalmazóinak komputerei közül ugyanis akár mindegyik a fent említett közvetítőgép szerepébe kerülhet, egymásnak adogatva át a keresési vagy file-letöltési kérelmeket. Ezzel gyakorlatilag közel lehetetlen meghatározni, hogy ki töltené le és pontosan honnan a kívánt információkat. Ám a megoldásnak van egy hátránya is…

A hagyományos peer to peer hálózatok kielégítő sebességgel (mondhatni gyorsan) működnek, mivel csak kis mennyiségű háttéradat (például a keresési kérelmek) áramlik keresztül a legtöbb számítógépen (ugyebár a kapcsolat létrejötte után már csak a két PC kommunikál közvetlenül egymással). A Mute modelljében azonban minden komputer – mely a hálózatba fel van jelentkezve – szolgálhat egyben file-továbbító állomásként is, aminek következtében még a nagyon gyors kapcsolatok is pillanatok alatt csigalassúságúvá válhatnak. Ám annak ellenére, hogy így akár egy óráig is tarthat egy dal letöltése, mégis vannak, akik használják a programot. Rohrer elmondása szerint már több mint 80 ezren töltötték le a Mute-ot.


Létezik más megoldás is

A spanyol Pablo Soto – akinek Blubster és Piolet szoftverét százezrek használják – elmondása szerint van egy másik alternatíva is. Ennek elve gyakorlatilag a két eljárás ötvözéséből született meg: alkalmazza a titkosítást és a file-letöltés új módszerét is. Soto közölte, hogy a pár hét múlva megjelenő szoftverében is alkalmazza már a módszert. A dolog lényege: egy MP3 dal továbbra is az eredeti forrásból szerezhető be, de maga a zeneszám titkosításon esik át, majd a letöltés voltakép egy sor, értelmezhetetlen adathalmazként utazik a hálózaton. Ez egyben azt is jelenti, hogy semmilyen dal másolata sem kerül továbbításra, jegyezte meg Soto. Amennyiben a letöltő szeretné mégis élvezni a zenét, a szoftverének rá kell keresnie az egész hálózaton a titkosítás kulcsára, mely képes újra értelmes adathalmazzá alakítani, azaz eredeti formájába visszaállítani az állományt.

Az adatok és a használatukhoz szükséges kulcsok elkülönítése segítheti a file-megosztókat az ellenük irányuló szerzői jogi perek elkerülésében. E módszer alkalmazásával ugyanis jóval nehezebben bizonyítható be a bíróságon, hogy tulajdonképpen ki is felelős a jogsértésért, magyarázta a spanyol fejlesztő. Az ötlet egyébként nem a saját fejéből pattant ki: ˝Minden változtatás a szoftver funkcióbeli bővülését célozza, melyekre felhasználóink jelentik be igényeiket. Ügyfeleink közül több ezren fordultak már hozzánk a magánszféra védelmének kérésével, így hát természetes, hogy ebben az irányban léptünk. Ha a felhasználók decentralizált hálózatokat akarnak, akkor azt kapnak. Ha névtelenségre vágynak, abban is részesülhetnek.˝ – foglalta össze sommásan a lényeget Soto.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő