Connect with us

Hirdetés

technokrata

Örök Egyiptom – virtuális világörökség

Kütyük

Örök Egyiptom – virtuális világörökség

Az egyiptomi kormány és az IBM együttműködése eredményeként az egyiptomi kultúrával és történelemmel kapcsolatos információk Interneten rendelkezésre álló leggazdagabb tárháza jött létre.

Az egyiptomi kormány és az IBM az egész világgal megosztja Egyiptom kulturális örökségét. A projekt finanszírozását az IBM Amerikában és Egyiptomban működő kutatási és szolgáltató csoportjainak 2,5 millió dollár értékű technológiai és szakértői támogatásán keresztül biztosította. Az egyiptomi kormány a rendszer tartalmát kifejlesztő szakértőkkel járult hozzá a projekt sikeréhez.

Az Örök Egyiptom projekt interaktív multimédiás élménnyé ötvözi Egyiptom történetének legfontosabb helyszíneit, műkincseit, személyeit és történeteit. A projekt eddig eltelt három évének eredményeképp az egyiptomi kultúra és civilizáció hét évezredét egybeszövő multimédiás animációk, 360 fokos képek, a fontosabb helyszíneket ábrázoló panorámaképek, virtuális környezetek, háromdimenziós felvételek, élő webkamerás fotók és ősi műkincsek ezreit bemutató nagyfelbontású képek készültek.

Az Örök Egyiptom honlap látogatói eddig példátlan módon meglátogathatják Tutankhamon virtuálisan rekonstruált sírját, amely pontosan úgy néz ki, mint amikor Howard Carter 1922-ben felfedezte a sírkamrát. A látogató eredeti állapotában tekintheti meg az alexandriai világítótornyot annak XIV. századi pusztulása előtt, de a Szfinx 2000 évvel ezelőtti arcát is megvizsgálhatja.

Az Örök Egyiptom projekt három különálló részből áll: Egyiptom neves múzeumainak ˝falakon belüli˝ gyűjteményeiből, az ország híres látnivalóiból és egy – az Interneten keresztül bárki által látogatható – virtuális múzeumból. A projekt részei a műkincsekkel, helyekkel és személyekkel kapcsolatos információkat tartalmazó komplex adatbázisra épülnek.

Falakon belüli múzeum

A falakon belüli múzeumban hordozható Digitális Idegenvezetőket találunk, melyek technológiai szempontból messze megelőzik a tradicionális, kizárólag hangalapú eszközöket, szöveges, képes és animációs információkat nyújtva a múzeumban található műkincsekről. A Digitális Idegenvezető segítségével a látogatók különböző témák köré csoportosíthatják múzeumi körútjukat, de egyesével is felfedezhetik a termeket, műtárgyakat vagy képeket.

A Digitális Idegenvezető hangalámondása három nyelven áll rendelkezésre: angolul, franciául és arabul. A szolgáltatás az IBM szintetikusan generált szöveg-beszéd technológiáján alapul, amelyet még soha nem alkalmaztak arab nyelven.

Falakon kívüli múzeum

A projekt második összetevője a mobiltelefonon elérhető idegenvezetés a luxori templomban és a gizai piramisoknál. A szolgáltatás segítségével a látogatók mobiltelefonjukon keresztül érhetik el a hordozható Digitális Idegenvezetőn és az Örök Egyiptom honlapon található információkat a helyszíneken tett séta közben. A technológia lehetővé teszi, hogy a látogatók tematikus sétákat tegyenek, vagy információkat töltsenek le az őket érdeklő helyszínekkel kapcsolatban.

Falak nélküli múzeum

A projekt központi eleme az Örök Egyiptom internetes honlap, amely a nagyfelbontású képeken és az egyiptomi régiségek háromdimenziós modelljein kívül virtuálisan rekonstruált környezeteket, 360 fokos képeket és napjaink Egyiptomát bemutató panorámaképeket is tartalmaz. Az utóbbi, webkamerával készült képek olyan helyszíneket mutatnak be, mint a luxori Karnak templom, vagy az alexandriai Qait Bey.

Az Örök Egyiptom látogatóit interaktív térkép kalauzolja keresztül az ország kulturális örökségén, míg a ˝Kapcsolatok˝ funkció segítségével a látogatók felfedezhetik Egyiptom múltjának objektumai, helyei és fontosabb személyei közötti bonyolult kapcsolatokat. A honlap angol, francia és arab nyelven olvasható, és szükség esetén hangalámondással is használható.

˝Az IBM és az egyiptomi kormány közös vállalkozásához hasonlóra még nem volt példa.˝ – hangsúlyozta Amr Tawfik, az IBM Egyiptom igazgatója. ˝Ez a projekt megmutatja Egyiptom nagyságát az egész világnak.˝



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés