Connect with us

Intel: a vezeték nélküli mobil világ jövője

Kütyük

Intel: a vezeték nélküli mobil világ jövője

A mai napon Paul Otellini, az Intel elnöke és operatív vezérigazgató-helyettese, az Intel terveiről beszélt az egyre növekvő szilícium-piaccal kapcsolatosan, elsősorban a szélessávú vezeték nélküli technológiák és a Moore-törvény mobil és kézi számítógépes piaci szegmensekre gyakorolt hatásainak együttéléséről.

Otellini a 2004-es 3GSM Világkonferencián, a vezeték nélküli iparág legnagyobb eseményén tartotta beszédét.

˝A vezeték nélküli iparág jelenleg a független hálózatok együtteséből, egy integrált vezeték nélküli hálózattá válik, több különböző szabvánnyal, így már nem elég egy közös standard – mondta Ottelini. ˝Nem lesz konkurrenciaharc a különböző technológiák között. Alapkövetelmény lesz, hogy a Wi-Fi, a WiMAX, illetve a 3G együttesen létezzenek, illetve ezen együttélésnek biztosítania kell egy alapot az új alkalmazások és üzleti modellek számára˝.

A 3GSM alkalmával az Intel nyilvánosságra hozta az új generációs ˝cellular˝ és ˝baseband˝ processzorainak részleteit, melyek magukban foglalják a kétsávos UMTS / széles-sávú CDMA (WCDMA) megoldásokat, egy továbbfejlesztett vevő-architektúrával, mely elősegíti a jobb minőségű jeladást és csökkenti a vonalmegszakadásokat, a 3G hálózatokat használó mobiltelefonok esetében. A processzorok új családja – Hermon kódnévvel – lehetővé teszi bonyolult technikai megoldásokat igénylő videokonferenciák lebonyolítását is.

A beszéde alkalmával Otellini kitért arra, hogy Moore-törvénye milyen módon hat a mobil és a PDA-k piaci szegmensére. Kifejtette, hogy az iparág áttér a szabványokon alapuló moduláris kommunikációs infrastruktúrára, például az Advanced Telecommunications and Computing Architecture (ATCA) specifikáció, vagy az Intel processing technológiája segítségével.

˝Az innovációs és integrációs tapasztalataink – mely több funkcionalitást biztosít kisebb lépésekben – nagy hatással lesz minden olyan piaci szegmensre, melyekben fontos tényező a költség˝ – mondta Otellini. A Moore-törvényéről szólva Otellini kifejtette az Intel néhány kutatási eredményét a szoftverrel vezérelt rádiózás terén, illetve ismételten hangsúlyozta a vállalat hosszútávú tervét, miszerint végül minden chipre több-protokollos rádiót helyeznének el.

A továbbiakban Otellini bemutatott egy új ˝three-radio˝ modellt olyan mobil telefonok számára, melyek beépített Wi-Fi, Bluetooth vagy GSM/GPRS kapacitásokkal bírnak, és melyek az Intel legújabb alkalmazás-processzorát, illetve Intel StrataFlash memóriáját futtatják. A telefon támogat több operációs rendszert, jó minőségben játssza le az MP3-fájlokat, ezen kívül beépítve megtalálható egy 1,3 megapixeles képek és videofelvételek készítésére alkalmas digitális fényképezőgép is. Az Intel modelljét azon gyártóknak ajánlja, akik olyan telefont kívánnak nyújtani vásárlóiknak, mely képes a nagy sebességű vezeték nélküli hálózatokhoz való kapcsolódásra (Wi-Fi, Bluetooth vagy 2,5G).

Otellini összefoglalója a jelentős, több éves WiMAX lehetőségre összpontosított. Jóslata szerint a WiMAX 2006-2008 környékére olyan eredményeket érhet el, mint a Wi-Fi az elmúlt években. Elmondása szerint a WiMAX nyújtotta előnyök 2006-ra notebookokon, míg 2007-re a PDA-kon is érzékelhetők lesznek.

Az Intel szabványosított, nagy teljesítményű szilícium kifejlesztésén dolgozik, hogy megfeleljen minden többszörös szélessávú vezeték nélküli technológiai követelményeknek, és egy sor moduláris kommunikációs hálózati termék követelményeinek, melyek döntő jelentőséggel bírnak a szélessávú vezeték nélküli technológia elterjesztésében. Az első WiMAX chipeket az év végén kezdik szállítani.

Iparági támogatás
A 3GSM-en elhangzott további hír, hogy a Siemens Information és a Communication Mobile Group bemutatta az új szabványokon alapuló telekommunikációs architektúrát, mely lecsökkenti a fejlesztési időt, illetve egyszerűsíti a mobil szolgáltatások népszerűsítését A platform ATCA specifikációra épül, és az Intel számítógépes és hálózati processzorait fogja használni. Továbbá, az Intel elmondása szerint az ASUSTEK, Tajvan egyik vezető gyártója új, Intel PXA800F mobil processzorra épülő telefonokat, illetve új Intel Hermon, és Intel új-generációs alkalmazás-processzoraira épülő ˝smart phone˝-okat fog kifejleszteni. Ezen felül az Intel és az Orange, a vezető mobilkommunikációs és mobil alapú szolgáltatásokat és alkalmazásokat nyújtó cég bejelentette, hogy közösen dolgoznak egy sor újgenerációs mobiltelefon piacra dobásán, melyek támogatják a vezeték nélküli alkalmazásokat és szolgáltatásokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom