Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eminem 10 millió dollárra perelte be az Apple-t

Kütyük

Eminem 10 millió dollárra perelte be az Apple-t

A híres rapper azért tett jogi lépést Steve Jobs cége ellen, mert ez utóbbi – Eminem szerint – jogtalanul használta fel az énekes egyik dalát zeneletöltő szolgáltatásának népszerűsítéséhez.

Az Eight Mile Style, az előadóművész zenekiadója szerzői jogok megsértéséért kezdeményezett peres eljárást a detroiti kerületi bíróságon az Apple Computers ellen. A beadvány megemlíti a Viacomot is, mely az MTV egyik leánycége, illetve a TBWA/Chiat/Day reklámcéget, mint felperest.

Egy televíziós reklámkampány során az iTunes zeneboltját a tavalyi évben az MTV-n úgy népszerűsítették, hogy ahhoz Eminem szellemi tulajdonát használták fel, az énekes beleegyezése nélkül. A spotban egy fiatal fiú az Apple hordozható digitális zenelejátszóját, az iPodot hallgatta, illetve a Lose yourself című Eminem dalt énekelte (ez a zeneszám egyébként a híresség 8 mérföld című filmjének egyik betétdala). A reklám Steve Jobs cégének weboldalán is szerepel, állítja a jogi beadvány, melyben az is olvasható, hogy sem az Apple, sem a Chiat/Day, vagy az MTV nem kapott jogok arra, hogy a fent említett számot bármilyen formában is rögzítse, reprodukálja, előadja, továbbítsa vagy felhasználja.

Maga a perirat nem említ semmilyen speciális kártérítési igényt, de a detroiti Eminem szerint a károkozás nagyfokú jogellenessége miatt a kár tényleges összegét meghaladó pénzigényre számíthat az Apple. A rapper soha semmilyen engedélyt nem adott kereskedelmi termék saját dalaival való népszerűsítésére, áll a 15 oldalas beadványban, de ha ilyet valaha is tett volna, azért jelentős, valószínűleg 10 millió dollárt meghaladó mértékű összeget igényelt volna.

A dalt egyébként Eminem egy társával együtt alkotta, s ezért Oscar-díjat is kaptak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés