Connect with us

technokrata

Eminem 10 millió dollárra perelte be az Apple-t

Kütyük

Eminem 10 millió dollárra perelte be az Apple-t

A híres rapper azért tett jogi lépést Steve Jobs cége ellen, mert ez utóbbi – Eminem szerint – jogtalanul használta fel az énekes egyik dalát zeneletöltő szolgáltatásának népszerűsítéséhez.

Az Eight Mile Style, az előadóművész zenekiadója szerzői jogok megsértéséért kezdeményezett peres eljárást a detroiti kerületi bíróságon az Apple Computers ellen. A beadvány megemlíti a Viacomot is, mely az MTV egyik leánycége, illetve a TBWA/Chiat/Day reklámcéget, mint felperest.

Egy televíziós reklámkampány során az iTunes zeneboltját a tavalyi évben az MTV-n úgy népszerűsítették, hogy ahhoz Eminem szellemi tulajdonát használták fel, az énekes beleegyezése nélkül. A spotban egy fiatal fiú az Apple hordozható digitális zenelejátszóját, az iPodot hallgatta, illetve a Lose yourself című Eminem dalt énekelte (ez a zeneszám egyébként a híresség 8 mérföld című filmjének egyik betétdala). A reklám Steve Jobs cégének weboldalán is szerepel, állítja a jogi beadvány, melyben az is olvasható, hogy sem az Apple, sem a Chiat/Day, vagy az MTV nem kapott jogok arra, hogy a fent említett számot bármilyen formában is rögzítse, reprodukálja, előadja, továbbítsa vagy felhasználja.

Maga a perirat nem említ semmilyen speciális kártérítési igényt, de a detroiti Eminem szerint a károkozás nagyfokú jogellenessége miatt a kár tényleges összegét meghaladó pénzigényre számíthat az Apple. A rapper soha semmilyen engedélyt nem adott kereskedelmi termék saját dalaival való népszerűsítésére, áll a 15 oldalas beadványban, de ha ilyet valaha is tett volna, azért jelentős, valószínűleg 10 millió dollárt meghaladó mértékű összeget igényelt volna.

A dalt egyébként Eminem egy társával együtt alkotta, s ezért Oscar-díjat is kaptak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp