Connect with us

Hirdetés

technokrata

Űrkutatás, szex és atomfizika – Tudós hét a Gyalogló Chaten

Kütyük

Űrkutatás, szex és atomfizika – Tudós hét a Gyalogló Chaten

A magyar tudomány legjobb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek közérdekű kérdéseiről és vitatják meg ezeket a felhasználókkal.

Egy szobában a szexológus, az atomfizikus, az űrkutató, a humánetológus, a nyelvész, és a mesterséges intelligencia nagykoponyája. Frivol? Nem az, mert a helye: a Gyalogló Chat – chat.gyaloglo.hu, és a szoba neve: Tudós hét. Ideje: 2004 8. hét (február 23-28-ig) minden este 6-8-ig.

A Guards, a Gyalogló Chat üzemeltetője a netrendőri és az újságírói hét megrendezése után a tudománynak szentel egy hetet. Naponta más szakterület kiválósága vendégeskedik a Gyaloglón, és a felhasználók minden nap más és más tudományágban kérdezhetnek és gyarapíthatják ismereteiket a chatszobában elhangzottak alapján. Egy hét alatt a széles választékból 6 területet választottak a szervezők. A kiválasztásban figyelemmel voltak az aktualitásokra, és a felhasználók igényeire, és a tudóshét megrendezésének a közege – az Internet – is téma-meghatározó volt.

A Guards célja, hogy mindenkiben, de elsősorban a Gyalogló Chat felhasználóiban, erősödjön a tudat, hogy a csevegés tud tartalmas beszélgetés is lenni, és a chat nagyszerű formája a szórakoztatva tanulásnak

Biológia

Csányi Vilmos: Az emberi természet biológiája
– Szeretet, harag, agresszivitás. Genetikai örökség, vagy kulturális hatások.
– Az ember legközelebbi rokonai a csimpánz és a bonobó. Genetikai szinten alig két százalék a különbség.
– A viselkedésben sokkal több… Minden faj, így az ember tulajdonságainak megértéséhez is a faj kialakulási története ad magyarázatot.

Fizika

Jéki László: Univerzumtól a mikrosütőig. Sugárzunk és sugároznak.
A radioaktivitással kapcsolatos ismereteink még csak száz éve gyűlnek, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a radioaktivitás valami modern találmány, emberi csinálmány. Gondolatainkban a radioaktivitás szó mellé joggal társul az atom szó. Sokakban viszont irracionális félelem él mindennel kapcsolatban, ami ˝atom˝, legyen az atomerőmű vagy orvosi vizsgálat.

Űrkutatás

Szentpéteri László: Mindennapi űreszközök, Kozmikus rózsák, Marskutatás.
Miért is?
– mert ma már elképzelhetetlen a telefonálás és a televíziózás távközlési műholdak nélkül,
– mert a termésbecslés, az árvíz és katasztrófavédelem napjainkban jelentősen támaszkodik az űrfelvételekre,
– mert az időjárás előrejelzés napjainkban már elképzelhetetlen lenne meteorológiai műholdak nélkül,
– vagy a közlekedés és a navigáció a navigációs műholdak nélkül.
Végiggondolta-e valaki, hogy az olyan anyagok és eszközök, mint a teflon, az alufólia, a napelemek, vagy bizonyos speciális processzorok megjelentek volna-e az űrtechnika igényei nélkül? S gondolt-e Ön arra, hogy a fentieken túl az űrtevékenység speciális lehetőséget teremt az oktatásban, sőt üzletet is jelenthet akár egészen kicsi vállalkozásoknak is?

Szexológia

Ritteródesz Erzsébet: Net, szex, jól fekszenek?
A szexológia, mint a nemek viselkedésének és viszonyának tudománya, fontos szerepet tölt be az egyének és közösségek életében, Művelése, fontos, és izgalmas terület. A szexterápia főleg a nemi viselkedés korrigálására, a szexuális probléma megszüntetésére, a szexuális kommunikáció áttanulására irányul, de kaphatóak szexuáltechnikai tanácsok is.

Nyelvtudomány

Bódi Zoltán: Kopik vagy fejlődik a nyelv, Van-e chatnyelv
Nyelvében él a nemzet:
Milyen nyelv a chat nyelve? Milyen nemzet a chatelők nemzete? Az emberi nyelvek egyik legérdekesebb vonása, hogy folyamatosan változnak, méghozzá az egyes ember számára jórészt észrevétlenül. A nyelvi változás célját, értelmét mindmáig nem tudjuk. Van olyan nézet, miszerint a nyelv egyre egyszerűsödik, mások szerint meg éppen bonyolultabb lesz. Ez a ˝szegényedést˝ a ˝romlását˝ jelenti?

A mesterséges intelligencia (MI)

Tatai Gábor: Miért beszélgetünk a chat bottal?
Hogyan lesz intelligensebb a Mesterséges Intelligencia?
– A kognitív pszichológia, a számítástudomány, a klasszikus matematika és a formális nyelvészet határterületein egy új tudományág bontakozott ki.
– Gépi tanulás, ágensek és multi-ágensek, természetes nyelvmegértés, beszédmegértés, robotok, kereső stratégiák, kétszemélyes játékok, chat botok.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés