Connect with us

technokrata

Újabb 500 zeneletöltő a bíróságon

Kütyük

Újabb 500 zeneletöltő a bíróságon

Az RIAA ismét több száz ember ellen indított peres eljárást.

Lassan megszokottá válik, hogy havonta, kéthavonta beszámolunk az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (Recording Industry Association of America – RIAA) egy-egy, a zeneletöltőket érintő jogi akciójáról. A napokban szerzői jogok megsértése vádjával újabb 531 ember ellen indított eljárást az amerikai szervezet, majdnem napra és számra pontosan megismételve a januári eseményeket (akkor 532 file-letöltővel szemben foganatosított jogi lépéseket az RIAA). Összességében egyébként már közel 1500 ember került ilyen vádak miatt a szövetség célkeresztjébe, ebből 381-gyel kezdtek peren kívül tárgyalásba.

Jelen esetben – csakúgy, mint az év első hónapjában – ismét nem tette közzé a beperelni tervezett emberek neveit a szervezet. Ennek oka, hogy tavaly decemberben egy bírósági döntés értelmében a szövetség nem kérheti ki az Internet-szolgáltatóktól a file-cserélők adatait. Ezért egyelőre csak IP-címeket perelt be az RIAA, s a bíróságtól kérvényezi az azokhoz tartozó felhasználók adatainak megszerzését.

Több oka is van annak, hogy az év első két hónapjában kétszer annyi embert pereltek be, mint a tavalyi év utolsó négy hónapjában összesen. Cary Sherman, az RIAA elnöke egy közleményben arra hivatkozott, hogy a legális zeneletöltő szolgáltatások terjedését akarják segíteni az akciókkal. Amit azonban Sherman nem mondott ki, az az, hogy az emberek kezdenek hozzászokni a pereskedéshez, s az illegális zeneletöltés mértéke ismét megugrott – azaz drasztikus változásokat nem tudott hozni az RIAA ˝keresztes hadjárata˝. Ennek ellenére egy újabb országban, Kanadában indult hasonló eljárás, 29 file-cserélőt fogott perbe a CRIA (Canadian Recording Industry Association).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp